Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση των καθαριστριών

Το Πρωτοδικείο, έκρινε στις 15 Μαΐου δεκτή την αίτηση των καθαριστριών αναγνωρίζοντας  ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων

na-teleiosei-tora-i-ntropi-me-tis-katharistries

Στον  Άρειο Πάγο αναμένεται να συζητηθεί το μεσημέρι η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Πρωτοδικείο, ως γνωστόν, έκρινε στις 15 Μαΐου δεκτή την αίτηση των καθαριστριών αναγνωρίζοντας  ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων. Η απόφαση προέβλεπε την επαναπρόσληψη των 397 καθαριστριών, καθώς ήταν προσωρινά εκτελεστή κι έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα.

Ακόμη, το Πρωτοδικείο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κατάσταση σε θέση διαθεσιμότητας των καθαριστηρίων ενώ  υποχρέωσε το Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και τους όρους που εργάζονταν πριν τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

Οι απολυμένες καθαρίστριες πραγματοποίησαν συγκέντρωση νωρίτερα στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ ακολούθησε πορεία προς τον  Άρειο Πάγο.

 

By