Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πάνω από 1 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος των εργατικών ατυχημάτων

Την ανάγκη επενδύσεων στην ασφάλεια και την υγεία της εργασίας υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας στο ευρωπαϊκό συνέδριο «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον»

vroutsis1Σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ το χρόνο ανέρχεται το άμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες περίθαλψης και τα επιδόματα μόνιμης ανικανότητας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον», που διεξάγεται στο Ζάππειο, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στην ασφάλεια και την υγεία της εργασίας μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις κατά μέσο όρο «2,2 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τους πόρους που διατέθηκαν».

Επίσης ανέφερε πως σε παγκόσμια κλίμακα το ετήσιο κόστος των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών υπολογίζεται στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους, που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης και τόνινσε την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της Κομισιόν.

By