Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Η αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθετη θέση

mitsotakis800i_061113

Ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για την επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι δίνεται πια η ευκαιρία στους πολλούς άξιους δημοσίους υπαλλήλους, που «κλείνουν τελευταίοι τα φώτα», να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης που πραγματικά αξίζουν.

Η αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθετη θέση, αναφέροντας οτι επιχειρείται από την κυβέρνηση ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει ένα τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής. Σκοπός είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση, να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

«Είναι ένα νομοσχέδιο όμως το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Διότι οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε σε μία δημόσια διοίκηση, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι τραυματισμένη και προβληματική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τον πολίτη με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε, η οποία ενδεχομένως δεν σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, θα πρέπει να ξεκινήσει από την ηγεσία την ίδια της δημόσιας διοίκησης, από τους φυσικούς προϊσταμένους, τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους τμηματάρχες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

By