Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Συνελήφθη σπείρα που άρπαζε μετανάστες για λύτρα

Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί και τρεις Έλληνες

mitilini-metanastes-660

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία και απαιτούσε λύτρα από απαγωγές.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκαν στις 09-7-2014, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Αιγάλεω, Άλιμος, Περιστέρι, Κερατσίνι) και στο Δήλεσι Βοιωτίας, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί και τρεις Έλληνες.

Κατηγορούνται και οι έξι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, ληστείες, θανατηφόρα σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ακόμα, σχηματίστηκε δικογραφία για πέντε συνεργούς τους.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 37χρονος υπήκοος Συρίας, αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 45χρονος υπήκοος Ινδίας, ένας 46χρονος υπήκοος Πακιστάν και τρεις ημεδαποί ηλικίας 68, 72 και 43 ετών.

Η οργάνωση δρούσε από το 2010, με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών, όπως η διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, εκβιάσεις και ληστείες.

Αρχικά είχαν ως κύρια δραστηριότητα τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, από την Ελλάδα στην Ιταλία, με χρήση πλωτού σκάφους.

Ωστόσο, εξαιτίας, οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που αφορούσαν κυρίως αμοιβές, που λάμβαναν από τους παράνομους μετανάστες που διακινούσαν, μερικοί από τους δράστες προέβησαν σε αρπαγές μεταναστών, για να εξαναγκάσουν τους συγγενείς ή συνεργούς τους, να τους δώσουν λύτρα.

Απήγαγαν δύο ανθρώπους, έναν 46χρονο Πακιστανό στις 30 Μαρτίου του 2013 κι έναν 50χρονο υπήκοο Πακιστάν ο οποίος υπέστη βία και αφού αφέθηκε ελεύθερος σε λιπόθυμη κατάσταση, υπέκυψε στα τραύματα του έναν μήνα αργότερα. Προηγουμένως, ο αδερφός του απαχθέντα είχε υποκύψει στον εκβιασμό δίνοντας το ποσό των 8.000 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των ιδίων και των συνεργών τους, οδηγήθηκαν το πρωί της 10-7-2014, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και εξετάζεται η συμμετοχή των κατηγορουμένων και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

By