Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Προβόπουλος: «Λάθος το αρχικό σχέδιο εξόδου από την κρίση»

Το σχέδιο Β προέβλεπε τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση τραπεζικού πανικού

provopoulos

Λάθος χαρακτήρισε το αρχικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η τότε κυβέρνηση ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ALPHA ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε διατυπώσει τη θέση ότι η προσαρμογή θα έπρεπε να έρθει κατά 2/3 από τη μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από τους φόρους.

«Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους – αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη» πρόσθεσε καρφώνοντας την τότε κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Εξέφρασε την γνώμη ότι δεν υπήρχε εθνικός σχεδιασμός, έλλειψη που κατά τον ίδιο υπάρχει και σήμερα και «τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος». Τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τι υποχρεώσεις είχε η χώρα από την ένταξη στο ευρωσύστημα».

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στο σχέδιο Β που υπήρχε για την περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο, ωστόσο, δεν προέβλεπε έξοδο από το ευρώ αλλά προέβλεπε τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση τραπεζικού πανικού.

Δύο τέτοιες στιγμές, που χαρακτήρισε «πολύ έντονες», ήταν το 2011 μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα και το 2012 με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στις δύο φορές που έγιναν αερομεταφορές χρημάτων με συνθήκες απόλυτης μυστικότητας υπογραμμίζοντας ότι «αν είχε γίνει διαρροή στον Τύπο ή οι πολίτες έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν χρήματα αυτό από μόνο του ήταν σε θέση να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις».

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε τέλος στην κόντρα που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν για το ζήτημα των τραπεζών τον Μάρτιο του 2014 όταν η τρόικα υποστήριζε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες των 6,3 δισ. ευρώ που τις υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδας, υπολογισμός που αποδείχθηκε σωστός. «Ημουν βέβαιος πως είχα δίκιο και αυτό αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ» επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος.

By