Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Νέα ηλεκτρονικά μέσα στην Ολυμπία Οδό

Παρουσίαση των συστημάτων του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Πατρών olympia odos

 

Στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και έξυπνες πόλεις», που πραγματοποιείται από 19-22 Νοεμβρίου στην Πάτρα από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με την ITS Ελλάς και την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, η Ολυμπία Οδός παρουσίασε μια άλλη πλευρά του έργου, αυτή της εκτεταμένης χρήσης τεχνολογίας αιχμής.

Στελέχη της Λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού πρόβαλαν την εικόνα του έργου στο άμεσο μέλλον, παρουσιάζοντας τα συστήματα που θα διαθέτει με την ολοκλήρωσή του ο νέος αυτοκινητόδρομος Αθηνών- Πατρών. Συγκεκριμένα, ο αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (Intelligent Transportation Systems) σε όλο το μήκος του, με σκοπό την καθημερινή διαχείριση της κυκλοφορίας και την άμεση μετάδοση πληροφοριών από τον δρόμο προς στα δύο Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και από αυτά προς τους οδηγούς και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, οι 29 σήραγγες του έργου (συνολικού μήκους 25 χλμ, με τη μεγαλύτερη εξ” αυτών μήκους 4χλμ) θα διαθέτουν πρόσθετο εξοπλισμό για την έγκαιρη ανίχνευση και ανταπόκριση σε περιστατικά εντός και κατά μήκος των προσεγγίσεων των σηράγγων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ενσωμάτωση του συνόλου του εξοπλισμού, ανοικτού δρόμου και σηράγγων, θα επιτυγχάνεται μέσω ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης αυτοκινητοδρόμου (Motorway ManagementSystem), με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή διαθεσιμότητα και την εκτεταμένη χρήση αυτοματισμών που επιτρέπουν τη συντομότερη και ολοκληρωμένη καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και την ταχεία ανίχνευση και αντίδραση σε περίπτωση συμβάντος.

Σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό ανοικτού δρόμου, ενδεικτικά, αυτός περιλαμβάνει 257 τηλεφωνικές συσκευές έκτακτης ανάγκης, 50 κάμερες κλειστού κυκλώματος ανοικτού αυτοκινητοδρόμου, 14 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, επτά μετεωρολογικούς σταθμούς και 43 σταθμούς μέτρησης κυκλοφορίας με 324 επαγωγικούς βρόγχους. Αντίστοιχα, οι συνολικά 29 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου θα διαθέτουν 873 τηλεφωνικές συσκευές έκτακτης ανάγκης, 76 κάμερες μεταβλητής εστίασης, 300 κάμερες σταθερής εστίασης για αυτόματη ανίχνευση συμβάντων, 21 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, 270 λοιπές ηλεκτρονικές πινακίδες διαχείρισης κυκλοφορίας (μεταβλητά όρια ταχύτητας, πολυπινακίδες, πινακίδες ένδειξης διαθεσιμότητας λωρίδας κ.λπ.), καθώς και 30 κινητά φράγματα (μπάρες) αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε περίπτωση συμβάντος.

Η Ολυμπία Οδός, πέρα από την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία που έχει σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί ένα έργο τεχνολογίας αιχμής και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ITS, που στόχο έχει τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας για τους οδηγούς παράλληλα με την άνετη και γρήγορη μετακίνηση.

Στο συνέδριο, από πλευράς Ολυμπίας Οδού, παρουσιάστηκε επίσης το σύστημα διαλειτουργικότητας διοδίων GRITS και τα συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του σε πέντε αυτοκινητόδρομους παραχώρησης (Αττική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα, Μωρέας και Ολυμπία Οδός).

By