Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025

Tageszeitung: «Η Γερμανία παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας»

«Δείχνει πόσο εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές: πολύ λίγο»

elliniki-simaia-germaniki-simaia-570

«Θα ήθελε κανείς και πάλι τον Χέλμουτ Κολ», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας «Tageszeitung», ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική και δείχνει πόσο εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές: πολύ λίγο».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, εάν λίγο πριν από τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες. «Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι η μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική μιας φίλης χώρας κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παράδοση προφανώς δεν ισχύει για τις γερμανοελληνικές σχέσεις», υπογραμμίζει και εκτιμά ότι το δημοσίευμα του Spiegel δεν είναι παρά «μια απειλή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους: αν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα λεφτά σου. Καθίσταται επίσης σαφές πόσο εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση τις δημοκρατικές εκλογές: πολύ λίγο», σημειώνει και συνεχίζει μιλώντας για ένα «σενάριο απειλής» που έχει επεξεργαστεί το Βερολίνο, ενώ, αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου και συμπληρώνει ότι αν ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να καταστρέψει τη στάση των εταίρων του, δεν διαθέτει Σχέδιο Β΄.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια αριστερή κυβέρνηση, καθώς οι δυνατότητες απειλής από την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, αναφέρει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μικρότερη ζημιά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, αντιθέτως, για τους Έλληνες η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται στο Βερολίνο να ενδιαφέρει ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπήρχε κάποτε η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν ωφεληθεί από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σήμερα μέρες που εύχεται κανείς να επέστρεφε στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Χέλμουτ Κολ», καταλήγει ο αρθρογράφος.

By