Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα ο επικεφαλής των Podemos

Άρωμα… Ισπανίας αποκτά η αναμέτρηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

podemos

Άρωμα… Ισπανίας αποκτά η αναμέτρηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, καθώς μετά την επίσκεψη του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, στην Αθήνα, σειρά παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στόχος του Ιγκλέσιας είναι να παράσχει πολιτική στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, ως «αντίπραξη» στην στήριξη Ραχόι στον Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Τετάρτη ενόψει των ελληνικών εκλογών.

Ο αρχηγός του αριστερού Ισπανικού κόμματος θα βρεθεί τη ερχόμενη Πέμπτη στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, πιθανότατα στο γήπεδο του Tae Kwon Do.

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον ισπανό ομόλογό του, την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Όπως ανέφερε, η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό διέπεται από κανόνες.

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι.

Αλλά και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος στις αρχές Ιανουαρίου είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όχι μόνο επειδή το επιβάλλει η τρόικα, αλλά επειδή είναι καλό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

«Η Ελλάδα έλαβε 210 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, από τα οποία τα 26 δισ. από την Ισπανία, η οποία αντιμετώπιζε επίσης οικονομική κρίση και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ» σημείωνε ο Ντε Γκίντος.

«Ο Ραχόι υποθέτει ότι αν ο Σαμαράς χάσει τις εκλογές θα περάσει και αυτός τα ίδια σε ένα χρόνο με τους Podemos στις ισπανικές εκλογές… Η Μαδρίτη πιστεύει ότι ενδεχόμενη νίκη του Τσίπρα θα προκαλέσει οικονομικές επιπτώσεις και αστάθεια και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα» σχολίαζε την Τετάρτη η El Pais.

«Παρότι ο Ραχόι αρνείται την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα, η Μαδρίτη παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ» παρατηρούσε η εφημερίδα.

By