Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2014

Οι συνολικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 8,4% το 2014.

trapeza tis ellados

Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2014 , έναντι πλεονάσματος 1,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 251 εκατ. ευρώ το 2013, εξέλιξη οφειλόμενη στη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι, το 2014, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 8,4% (έναντι 1,9% το 2013). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,2%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 747 εκατ. ευρώ το 2014, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων περιορίστηκαν. Τέλος, το έλλειμμα των λοιπών αγαθών αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της αύξησης της δαπάνης για εισαγωγές, η οποία αντιστάθμισε την άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές.

Στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ σημειώνει ότι η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,8 δισ. ευρώ για το 2014 οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 10,6% σε σύγκριση με εκείνες του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 23% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 233 εκατ. ευρώ το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του 2013, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την Ε.Ε., και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στον Δεκέμβριο του 2014, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 870 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 626 εκατ. ευρώ από εκείνο του Δεκεμβρίου του 2013.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, λόγω περιορισμού των καθαρών τρεχουσών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης από την Ε.Ε.

Τον ίδιο μήνα, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων παρουσίασε αύξηση, ενώ το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή άνοδο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 171 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, λόγω της σημαντικής πτώσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν οι καθαρές δαπάνες για αγορές πλοίων και λοιπών αγαθών.

Επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, ενώ η συνολική δαπάνη για εισαγωγές δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, καθώς η αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές πλοίων και λοιπών αγαθών αντισταθμίστηκε από τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε μόνο κατά 25 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αποκλειστικά λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των μεταφορών (θαλάσσιων και αεροπορικών). Αντίθετα, τα ισοζύγια των ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν.

By