Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το απόγευμα το νέο κρίσιμο Euroworking Group

Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει το πακέτο μέτρων, το οποίο θα εξεταστεί διεξοδικά

eurogroup

Κρίσιμο διήμερο πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στις Βρυξέλλες, με τις δύο συνεδριάσεις του EuroWorking Group σήμερα, Μ. Τετάρτη, και αύριο, Μ. Πέμπτη. Κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 16.00 κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη Μόσχα, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει το ελληνικό πακέτο των μέτρων.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί διεξοδικά σήμερα. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόοδος των διαβουλεύσεων, τη στιγμή που εξαντλούνται πλέον ο χρόνος και τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση. Στόχος είναι να φτάσει η οικονομική στήριξη το αργότερο μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Για το σκοπό αυτό στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης.
Όπως αναφέρουν πηγές, οι δανειστές πιέζουν και πάλι για σκληρά μέτρα, επιχειρώντας να φέρουν και πάλι στο τραπέζι την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα, ενώ σε νέα βάση τίθενται οι ιδιωτικοποιήσεις.
Οι εταίροι θα απαιτήσουν να ξεκινήσουν κανονικοί έλεγχοι και να παρασχεθούν όσα στοιχεία έχουν ζητηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις, γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ απείλησε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να παρουσιάσει κάποιες νέες σκέψεις μέτρων για να κλείσει η ψαλίδα που χωρίζει τις δύο πλευρές και να ανοίξει η «κάνουλα» της ρευστότητας.
Πάντως, σήμερα ή αύριο το ΔΝΤ θα τραβήξει κανονικά τα χρήματα της δόσης από τον λογαριασμό πληρωμών. Την ίδια ώρα, η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται να τηρεί αυστηρή στάση ως προς τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να μη σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία.

By