Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΤτΕ: Στα 110 δισ. η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ

Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ έφθασε τα 38,7 δισ. ευρώ από 38,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο

trapeza

Στα 107,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας (ELA) στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, ανέφερε ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA έχει φθάσει στα 110 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ για το Μάρτιο, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ έφθασε τα 38,7 δισ. ευρώ από 38,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ μέσω του ΕLA είχε χορηγηθεί ρευστότητα ύψους 68,5 δισ. ευρώ από 65,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη χθεσινή (Τρίτη) απόφαση της Ευρωτράπεζας, για αύξηση του ορίου πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών κατά 800 εκατ. ευρώ μέσω του Μηχανισμού, το ανώτατο όριο άντλησης ρευστότητας μέσω του ELA έχει αυξηθεί στα 74 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάριο Ντράγκι θα συναντήσει την Παρασκευή στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

By