Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Βαθαίνει η ρήξη Αθήνας- Ουάσινγκτον μετά την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η ανησυχία μας για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη είναι ότι θα αναλάβει ξανά δράση συνωμοτώντας από το σπίτι του» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

statedepartment0108

Βαθύ ρήγμα φαίνεται πως δημιουργείται στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον μετά από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα δώσει το δικαίωμα στον Σάββα Ξηρό να βρεθεί εκτός φυλακής και σε κατ” οίκον περιορισμό.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες για τη διαφωνία και έντονη ενόχλησή τους αναφορικά με το ζήτημα και σήμερα, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

Μετά την οργισμένη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, ήρθε και επίσημη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικείμενη αποφυλάκιση του τρομοκράτη της 17Ν.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν επανέλαβε τα όσα ανέφερε ο πρέσβης στην συνέντευξη Τύπου, ενώ, σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, τόνισε ότι «Η ανησυχία μας για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη, ακόμη κι αν αυτός είναι σε κατ” οίκον περιορισμό, είναι πως θα μπορέσει να αναλάβει ξανά τρομοκρατική δράση συνωμοτώντας από το σπίτι του».

Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον σε οριακό σημείο, ενώ, πηγές αναφέρουν ότι, πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ο οποίος περιμένει (σύμφωνα με πληροφορίες) μια καλή εξήγηση για την υπόθεση Ξηρού.

Η συνάντηση αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για τον κ. Κοτζιά, ενώ, η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τα αποτελέσματα αυτού του ραντεβού.

By