Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΕΚΠΑ: «Η εφαρμογή της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα θα οδηγήσει στην ανεργία 7.000 ερευνητές»

Σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ εκφράζουν την αντίθεσή τους για τα σχέδια της Κυβέρνησης

panepisthmio athinwn

Ως το τελειωτικό χτύπημα για το ΕΚΠΑ χαρακτηρίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος τη μεταφορά των διαθέσιμων του ιδρύματος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με ανακοίνωσή τους, οι υπάλληλοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία- όπως τονίζουν- μεταφράζεται ουσιαστικά σε κλείσιμο του πανεπιστημίου μετά και από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τα 35 εκατ. ευρώ στα 11,5 εκατ. Ευρώ, αλλά και του διοικητικού προσωπικού με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας.

Με δεδομένο ότι το πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, είναι σίγουρη η υποβάθμιση των σπουδών της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας, προειδοποιεί το ΕΚΠΑ.

«Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, με τις δεσμεύσεις που έχει σε συμβόλαια έρευνας και τις ιδιωτικο-οικονομικές υποχρεώσεις με αντισυμβαλλόμενους και Διεθνείς Οργανισμούς, θα καταρρεύσει ως πηγή χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως προειδοποιούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, συνέπεια θα είναι να σταματήσει η έρευνα και να χάσουν την δουλειά τους περίπου 7.000 νέοι ερευνητές και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στα ερευνητικά προγράμματα, με βαρύ πλήγμα στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και τις Διδακτορικές Σπουδές.

Τέλος, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση να αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης της «για την καταστροφή που θα επιφέρει» η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

By