Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Moody’s: Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά μία μονάδα

Βασικός λόγος της υποβάθμισης το «θρίλερ» της επικείμενης συμφωνία με τους εταίρους

moodys

Σε Caa2 υποβάθμισε της αξιολόγηση της Ελλάδας η Μoody΄s από Caa1. Ο οίκος συνόδευσε την ενέργεια αυτή με την απόδοση “αρνητικής” προοπτικής στο ελληνικό κρατικό αξιόχρεο, λόγω της εκτίμησής ότι η ισορροπία των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα τείνει προς το να ασκεί “πτωτικές” πιέσεις σε αυτό. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με την υποβάθμιση της Τετάρτης ολοκληρώνεται η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας που είχε ξεκινήσει στις 6 Φεβρουαρίου.

Βασικοί λόγοι της υποβάθμισης ήταν η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με αν η Ελλάδα καταφέρει να έλθει εγκαίρως σε συμφωνία με τους πιστωτές, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις επερχόμενες πληρωμές ομολόγων. Όπως και οι υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής του ενδιάμεσου προγράμματος, με την πιθανότητα νέου μεσοπρόθεσμου, λόγω της αδύναμης οικονομίας καθώς και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση.

Η Moody΄s υποβάθμισε σε Caa3 από Caa1 το ceiling των καταθέσεων σε ξένο και εγχώριο νόμισμα εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου για πάγωμα καταθέσεων.

Όπως αναφέρει ο οίκος, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο μηνών, χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία στους τομείς κλειδιά και σε ένα χρηματοδοτικό πακέτο, ενώ η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει τους πιστωτές της και να χρηματοδοτεί παράλληλα τις δαπάνες του κράτους έχει επιδεινωθεί.

Ο οίκος τονίζει την διάθεση των δύο πλευρών για συμφωνία που θα αποτρέψει την Ελλάδα από την χρεοκοπία, ενώ όπως πιστεύει, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές αποφάσεις, «τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα».

Η Moody’s σημειώνει πως ιστορικά, αξιολόγηση Caa2 έχει 1 στις 4 πιθανότητες να οδηγήσει σε χρεοκοπία σε ορίζοντα 2 ετών.

By