Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Μονόδρομος η «ανοιχτή συνεδριακή συζήτηση»

Για τον κίνδυνο πολιτικής εξαφάνισης της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Δένδιας

dendias-kokkina

Ο πρώην Υπουργός μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά μίλησε για την ποσοτική χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τη μαζική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ , αλλά και για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Νέα Δημοκρατία σε ΠΑΣΟΚ αν δεν κάνει κάτι ο αρχηγός της γρήγορα

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως «είναι κρίμα ότι σε αυτή την συγκυρία η ποσοτική χαλάρωση που εκδηλώνεται με την μαζική και συνεχώς αυξανόμενη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν βοηθάει την Ελλάδα» και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι δηλαδή σαν ο Θεός να βρέχει και εμείς να έχουμε επιλέξει αυτό το χρονικό διάστημα να κρατούμε ομπρέλα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην πληρώσει την δόση της στο ΔΝΤ, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «αν η Ελλάδα δεν πληρώσει 7 δις αυτό δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός; Φοβάμαι ότι όχι απλώς δεν είναι αισιόδοξο μάλλον για λίγο αφελές το ακούω».
Αναφορικά με τον εσωκομματικό διάλογο στην ΝΔ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «εγώ που ισχυρίζομαι και λέω ότι δεν μπορείς να πορεύεσαι στην κοινωνία μόνο με αίτημα δικαίωσης για το χθες», αλλά πρόσθεσε ότι «από την άλλη πρέπει να πούμε ότι η ΝΔ σε πάρα πολλά πράγματα έχει απόλυτο δίκιο».

«Δεν θα συντριβούμε έχουμε ήδη συντριβεί»

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ προειδοποίησε ωστόσο για την ανάγκη πρωτοβουλιών με στόχο την πολιτική επιβίωση του κόμματός του.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως «δεν έχουμε επαναδιατυπώσει την πρότασή μας, δεν έχουμε μπει σε αυτή την διαδικασία» και υπενθύμισε ότι «έχουμε πέσει 11 μονάδες από την εκλογική μας επίδοση που ήταν εξαιρετικά χαμηλή ούτως ή άλλως».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν δεν το κάνουμε (σ.σ να επαναδιατυπώσουμε την πρότασή μας) απλώς θα εξαφανιστούμε. Δεν θα συντριβούμε έχουμε ήδη συντριβεί, το επόμενο στάδιο της συντριβής είναι η εξαφάνιση» και συνέχισε: «Κατά συνέπεια η επαναδιατύπωση πρότασης είναι αναγκαίος όρος πολιτικής μας επιβίωσης ούτε συν ούτε πλην».

«Θα πάθουμε αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ»

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «εάν θεωρούμε ότι με ανακοινώσεις σαν αυτές που εκδίδουμε μπορούμε να επιβιώσουμε πολιτικά και να περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουνε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει σε ανυποληψία κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος».
Στον αντίποδα, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως «η ζωή θα δημιουργήσει κάτι καινούργιο και κάτι διαφορετικό από εμάς». Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι «εμείς θα πάμε στον κάλαθο των αχρήστων και θα πάθουμε αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ και αυτά που παθαίνουν όλα τα κόμματα όταν παρέρχεται η ιστορική συγκυρία που επέτρεψε την ύπαρξη τους»

Μονόδρομος η «ανοιχτή συνεδριακή συζήτηση»

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι «πρέπει η ΝΔ να αντιληφθεί ότι πρέπει πλειοψηφικά να διεξάγει έναν αγώνα επιβίωσης» και παρατήρησε πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μια ανοιχτή συνεδριακή συζήτηση γιατί η συνεδριακή συζήτηση έχει και το στοιχείο της απόφασης στο τέλος».
Κληθείς να απαντήσει για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας στην ΝΔ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «θα έπρεπε πρώτα να εξετάσει το θέμα της πρότασής μας, τι θέλουμε να είμαστε και τι λέμε στην κοινωνία. Αφού αποφασίσουμε τι θέλουμε να πούμε στην κοινωνία μετά θα αποφασίσουμε και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει αυτή την πρόταση προς την κοινωνία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε πως «προφανώς η πρόταση έχει και ένα πρόσωπο που την εκφράζει όμως χωρίς πρόταση το πρόσωπο δεν έχει καμία σημασία …»
«Φαντάζομαι ότι ένας αρχηγός» σέβεται την απόφαση της ΚΟ
Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «λίγο πονηρή» την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, παραπέμποντας στα εκλεγμένα όργανα του κόμματος τη λήψη αποφάσεων για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία.
Ο ίδιος είπε «το να συγκληθεί η ΚΟ είναι ένα θέμα, το θέμα είναι ποιος αποφασίζει στο τέλος της ημέρας» και κατέληξε «την τελική απόφαση βεβαίως μπορεί να την λάβει ο αρχηγός αφού έχει προηγηθεί η ψηφοφορία στην ΚΟ η οποία φαντάζομαι ότι ένας αρχηγός την σέβεται».