Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Γιούνκερ: Ποτέ δεν θέσαμε τελεσίγραφο- Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι»

Σε δραματικούς συνεχίζεται το διάγγελμα Γιούνκερ σχετικά με τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα στις διαπραγματεύσεις

giounker

 

Δεν θέλω να βλέπω τον Πλάτωνα να παίζει στην β” Εθνική είπε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε συνέντευξη τύπου.

Υπάρχουν σήμερα 28 κράτη μέλη στην Ευρώπη και 19 μέλη στο ευρώ και θέλω να παραμείνουν 19 μέλη, υπογράμμισε.

Αυτή η Ευρώπη, η Ευρώπη των συμβιβασμών και όχι το θέατρο των συγκρούσεων είναι που υπηρετώ. Μια Ευρώπη που θα είναι τόπος σύγκλισης των πολιτικών βουλήσεων και όχι μια περιοχή εθνικών διαφωνιών.

Στην Ευρώπη καμία δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω. Δεν υπάρχουν 18 δημοκρατίες έναντι μιας.

Δεν είναι παιχνίδι πόκερ. Είτε κερδίζουμε όλοι είτε χάνουμε όλοι, υπογράμμισε.

Αισθάνομαι προδομένος από την ελληνική στάση

«Θλίβομαι για όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο. Εγωισμοί και τακτικά παιχνίδια πήραν την πρωτοβουλία παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αισθάνομαι λίγο προδομένος γιατί δεν εισακούστηκαν οι προσπάθειες οι δικές μου αλλά και πολλών άλλων. Οι συνεργάτες μου προσπάθησαν πολύ για να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη.

Η επικράτηση των διαφωνιών, όμως, συμπλήρωσε, πήρε το πάνω χέρι.

Κανένα τελεσίγραφο

«Γίνεται λόγος για έγγραφο τελεσίγραφο. Από πού προέρχονται αυτές οι αντιμαχίες, οι προσβολές και αυτοί οι εκβιασμοί;», αναρωτήθηκε.

Την Παρασκευή είπε, μετά από μήνες συζητήσεων βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι προσπαθώντας να βρούμε συμφωνία. Αυτή η προσπάθεια κόπηκε από ένα διάγγελμα για δημοψήφισμα χωρίς να λέγεται όλη η αλήθεια.

Το να μπαίνει μια δημοκρατία εναντίον 18 δεν είναι κάτι που ταιριάζει στην ελληνική δημοκρατία.

Εκανα τα πάντα. Προσπάθησα να κάνω τα πάντα και δεν μας αξίζουν οι επικρίσεις που μας γίνονται. Δεν αξίζουν ούτε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, σημείωσε.

Δεν μπορώ να εξασφαλίσω λύση για την Αθήνα

Τι διακυβεύεται; Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Σημείωσε ότι πολλές χώρες πέρασαν δυσκολίες και αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα. Είδα πόσο δύσκολο ήταν για αυτές να περάσουν την κρίση. Οι κυβερνήσεις τους όμως έλαβαν σκληρές αποφάσεις που τώρα αποδίδουν.

Ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε, μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Δεν είναι κούφια λόγια αυτά που λέω. Προσπάθησα να είμαι στο πλευρό τους. Τους εμπιστεύομαι. Ξέρω τι δυσκολίες πέρασαν.

«Το τελευταίο πεντάμηνο ενεπλάκην προσωπικά σε όλη την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Για μένα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια πιθανότητα και δεν είναι. Όμως δεν μπορώ να εξασφαλίσω μια λύση ώστε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη κόντρα σε 18 χώρες», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Γιούνκερ: Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι»

Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για το ελληνικό ζήτημα. Το «όχι» θα είναι καταστροφικό, είπε, όλος ο πλανήτης ξέρει πως το «όχι σημαίνει, ανεξαρτήτως ερωτήματος, καθώς ακόμα δεν το ξέρουμε, πως η Ελλάδα λέει «όχι»στην Ευρώπη».