Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

Θρίλερ: Χωρίς συμφωνία το Eurogroup

Σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει την αποδοχή των προτάσεών της

moscov tsakal

Κοινό ανακοινωθέν συντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup το οποίο συνεδριάζει από τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία επί των ελληνικών προτάσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συντάσσεται το πρώτο προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup. Θα γίνει νέα διακοπή της συνεδρίασης και στη συνέχεια θα γραφτεί το τελικό ανακοινωθέν το οποίο θα γίνει γνωστό περίπου στις 4 το πρωί και θα παραπέμπει στη συνάντηση των ηγετών των χωρών – μελών του Eurogroup

Προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να εξασφαλίσει την αποδοχή των προτάσεων της έχοντας την υποστήριξη κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας αλλά έχοντας απέναντί της την άκαμπτη στάση της Γερμανίας αλλά και της Φινλανδίας η οποία διεμήνυσε σε κάθε επίπεδο πως αρνείται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, σημαντικός αριθμός υπουργών Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης – που ταυτίζονται με την γραμμή της Γερμανίας – ζήτησε από την ελληνική πλευρά περισσότερες εγγυήσεις αναφορικά με την αποφασιστικότητά της Αθήνας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει, σε αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα καθώς και στη λήψη περισσότερων μέτρων.

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας φαινόταν από τις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου να απομακρύνεται αφού η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς προσέκρουσε στην σκληρή αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος, όπως ανέφερε δημοσίευμα της FAZ – που επικαλείτο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών – άσκησε πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Η πληροφορία αυτή όμως, για τη διακίνηση εγγράφου στο Eurogroup από τη γερμανική πλευρά που αφορούσε σε αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και η οποία προκάλεσε ψυχρολουσία στην Αθήνα, διαψεύστηκε από κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, και μετά το σάλο που προκλήθηκε και στο Βερολίνο, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν πως στο Eurogroup «έπεσε» πρόταση για ένα προσωρινό Grexit αλλά επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του εγγράφου.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε διπλωμάτης στην εφημερίδα Der Tagesspiegel. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις, σημειώνει η εφημερίδα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε γερμανικά ΜΜΕ ότι το συγκεκριμμένο έγγραφο είναι σε γνώση της Ανγκελα Μέρκελ

«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ο οποίος στην ιστοσελίδα του ανέφερε ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».

Στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη για να παρακαθήσουν οι υπουργοί της ευρωζώνης σε δείπνο, και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, για να τον ενημερώσει αναφορικά με τις εγγυήσεις που ζητούν από την Ελλάδα υπουργοί Οικονομικών, ώστε να συμφωνήσουν για το πακέτο στήριξης που συνολικά εκτιμάται από πηγές της ευρωζώνης ότι μπορεί να ανέλθει στα 80 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, φάνηκε πως για πρώτη φορά οι ελληνικές θέσεις αντιμετωπίστηκαν θετικά από μερίδα υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και αυτό εν μέρει οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες και στις παρασκηνιακές προσπάθειες που έκανε νωρίτερα το Σάββατο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προσέγγισε συναδέλφους του από χώρες αρνητικά διακείμενες προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Γεγονός είναι, πως οι υπουργοί Οικονομικών χωρών που συντάσσονται με την σκληρή γραμμή της Γερμανίας, ζήτησαν περισσότερα μέτρα – όπως η Φινλανδία – ή περισσότερες εγγυήσεις για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα όσα αναφέρει στην πρότασή της, επικαλούμενοι «έλλειψη εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα τώρα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο πάντως λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι τέτοια απαίτηση, η γερμανική πλευρά, ζητά να βγει για πέντε χρόνια η Ελλάδα από την ευρωζώνη και στο διάστημα αυτό να βοηθηθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις με την παροχή τεχνικής, αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Eurogroup, υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν προβληματισμό για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρότασή της μετά μάλιστα και από την διαφοροποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή.

Πολλοί εξ αυτών μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δείξει η κυβέρνηση δείγματα γραφής, προχωρώντας άμεσα στην ψήφιση μέτρων όπως το ασφαλιστικό.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 2.30 το μεσημέρι. Εκεί βρισκόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος εξερχόμενος λίγο πριν τις 8 το βράδυ από το Μαξίμου δήλωσε πως «όλα καλά θα πάνε»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μην κρίνει επαρκείς τις προτάσεις της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Βερολίνο φέρεται να προκρίνει τις εξής λύσεις: είτε σαφή βελτίωση των μεταρρυθμίσεων, είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με επιπλέον στήριξη από την ΕΕ (ανθρωπιστική κρίση).

Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η FAZ, σημειώνεται: «Οι ελληνικές προτάσεις αγνοούν σημαντικές κεντρικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να έρθει η οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Το υπουργείο προτείνει δύο διαφορετικούς δρόμους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρώτη, η Αθήνα θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα βγει προσωρινά από την ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αλλά θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και θα λάβει τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια.

By