Η κίνηση της Γαλλίας να βοηθήσει την Ελλάδα για την αποφυγή του Grexit πυροδότησε αντιδράσεις
Η ελληνική κρίση κατάφερε και έφερε στην επιφάνεια το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία- τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες συγκρούστηκαν για χάρη της Ελλάδας, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Research, δήλωσε στο CNBC ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» για τις δύο χώρες.
«Η Γερμανία έσπευσε να καταστήσει σαφές τόσο στην Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, ότι μπορεί να δοθεί χρηματική βοήθεια σε ένα μέλος της Ευρωζώνης μόνο εάν υπάρξουν αξιόπιστοι όροι, και αν η αξιοπιστία έχει χαθεί, τότε αυτό μπορεί να συμβεί έναντι εγγυήσεων ή εγκαταλείποντας η χώρα την Ευρωζώνη» επισήμανε ο Nielsen προσθέτοντας πως το γεγονός ότι η Γερμανία έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο του Grexit είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έσπευσε να προστατεύσει την Ελλάδα, λέγοντας πως το Grexit δεν αποτελεί λύση ενθαρρύνοντας παράλληλα τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει στα σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα να του προσφερθεί οικονομική στήριξη.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα – ενώ αποτρέπει ένα Grexit – στέλνει ορισμένα ανησυχητικά μηνύματα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Αυτό που είδαμε να συμβαίνει είναι ότι οι πιστωτές ακολουθούν ένα δρόμο που δείχνει ότι η Ευρωζώνη δεν αποτελεί μια κοινότητα αξιών αλλά ένα πλαίσιο συναλλαγών όπου τα άτομα που έχουν εξουσία μπορούν να ακολουθήσουν τους δικούς τους δρόμους» σχολιάζει ο Rem Korteweg, ανώτερος ερευνητής στο think-tank Centre for European Reform in London.
«Είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και πολωτική συμφωνία που θέτει ερωτήματα για την εθνική κυριαρχία, την αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ και το μέλλον της διακυβέρνησης του συνασπισμού» επισήμανε ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign.
«Ενώ είναι σαφές ότι οι προσπάθειες του Τσίπρα να αμφισβητήσει το καθεστώς της γερμανικής ηγεσίας της Ευρωζώνης έχει αποτύχει θεαματικά, η γερμανική ηγεσία δίνει τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ακόμη βαθύτερη πολιτική κρίση» καταλήγει.