Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χρ.Σπίρτζης: «Θα υπάρξει οριστική λύση για το μετρό Θεσσαλονίκης έως το τέλος Οκτωβρίου»

Επιτακτική ανάγκη της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου

spirtzis

Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την επανεκκίνηση των έργων στο μετρό Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα, είτε με την καταβολή χρηματικού ποσού που θα αποφασιστεί μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας, μέσω της διαιτησίας, είτε με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη.

Νωρίτερα η επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων και ιδιαιτέρως του μετρό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι αποτελούν το βασικό κορμό της οικονομίας. «Χρειάζονται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και να υπάρξει εθνική νομοθεσία για να κινηθούν όλα γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια», είπε η κ. Κρέτσου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, το ποσό των χρημάτων από το ΕΣΠΑ που αφορούν τα έργα του υπουργείου -μαζί με τους αυτοκινητοδρόμους- ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τους αυτοκινητοδρόμους ο κατάλογος περιλαμβάνει και σιδηροδρομικά έργα.

Το πλάνο του υπουργείου Υποδομών είναι ότι όποια έργα δεν ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου -οπότε και λήγει η προθεσμία για το ΕΣΠΑ- να μεταφερθούν ως έργα-γέφυρα στο νέο πρόγραμμα. Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση έργων για τις υποδομές με το νέο πρόγραμμα είναι εμφανώς χαμηλότερη από το ΕΣΠΑ και φθάνει τα 4 δισ. ευρώ.

By