Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης από το Eurogroup

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ κάλεσαν την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση των προαπαιτούμενων

Eurogroup Finance ministers meeting

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως και επίσης της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ).

Οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν και στα επόμενα «βήματα» του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξαίρουν παράλληλα, την ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Παρ’ όλα αυτά, το Eurogroup καθιστά αναγκαία τη συνέχιση των προσπαθειών των ελληνικών αρχών, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και ιδίως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καταλήγοντας, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το οποίο θα συνεπάγεται την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι «ο δεύτερος γύρος προαπαιτούμενων θα οριστικοποιηθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου», προκειμένου να γίνει «η προετοιμασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

By