Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σύντομο και χωρίς αποφάσεις το σημερινό Eurogroup

Στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα λάβει μέρος και ο Πολ Τόμσεν

tsakalotos1

Σύντομη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αναμένεται να γίνει στο σημερινό Eurogroup, ενώ επί τάπητος θα βρεθεί και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέα Μνημόνιο.

Στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας, όπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη από αξιωματούχο της ευρωζώνης, θα λάβει μέρος και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα εφόσον δεν υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά και αν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους οδηγώντας ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους – όπως ο Κλάους Ρέγκλινγκ – να μην αποκλείουν έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο για το Ταμείο.

Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πολύ φιλόδοξες και αποτελούν ένα μεγάλο βήμα, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.

Όσον αφορά την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει εάν δεν υπάρχουν οι ανάλογες δημοσιονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

By