Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Τσίπρα με 21χρονη Γιαζίντι που βασάνισαν οι τζιχαντιστές

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες της Νάντια Μουράντ Μπασέ

tsipras

Συνάντηση με τη γυναίκα-σύμβολο, Νάντια Μουράντ Μπασέ την οποία είχαν απαγάγει τζιχαντιστές από το χωριό της στο Ιράκ κρατώντας την αιχμάλωτη, είχε ο πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο Αλέξης Τσίπρας… τιτίβισε: «της εξέφρασα το θαυμασμό για τη δύναμή της και τον αγώνα που διεξάγει».

«Ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά», τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμα την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενείας.

Ποια είναι η Νάντια Μουράντ Μπασέ

Η 21χρονη γιαζίντι  έζησε στιγμές τρόμου στα χέρια των τζιχαντιστών. Η Nadia κατόρθωσε να ξεφύγει, βάζοντας ως στόχο της ζωής της να μεταφέρει στον κόσμο τι σημαίνει ισλαμικό κράτος, έτσι όπως η ίδια βίωσε, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση του Isis στην πόλη της το Kocho, τον Μάρτιο του 2014. Οι ισλαμιστές σκότωσαν όλους τους άντρες και πούλησαν τγις γυναίκες ως σκλάβες. Η ίδια έζησε στιγμές φρίκης στα χέρια του άντρα που την αγόρασε, ο οποίος τη βασάνιζε και τη βίαζε, καθημερινά.

«Το Daesh (Isis) επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδιά. Tους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του  daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ.

Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες , αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες  του daesh. Πήρανε τα αδέλφια μου, σκότωσαν τους συναδέλφους μου, τους συναγωνιστές μου και με κρατούσαν αιχμάλωτη. Πέρασε ένας χρόνος από τότε,  αλλά αυτές οι πράξεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εις βάρος πολλών μειονοτήτων», είχε πει η ίδια σε συνομιλία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο όταν τον είχε επισκεφθεί πριν μήνες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο συνολικός πληθυσμός των Γιαζίντι υπολογίζεται σε περίπου 700.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι κατοικούν στο βόρειο Ιράκ. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η θρησκεία τους, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και συνδυάζει στοιχεία από τις θρησκείες, τον Ζωροαστρισμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Μια θρησκεία που κατόρθωσαν να διατηρήσουν, στο πέρασμα των αιώνων, παρά τους διωγμούς που έχουν υποστεί.

By