Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων μετά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ για διαγραφές δημοσιογράφων

Πώς αντέδρασε με την απόφαση ο πολιτικός κόσμος

esiea feat

Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να «τιμωρήσει» με διαγραφή και να επιπλήξει δημοσιογράφους επειδή εξέφρασαν την άποψη τους προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Ποινή 18μηνης διαγραφής επιβλήθηκε στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ, Σταμάτη Μαλέλη ο οποίος σε απάντηση του καταγγέλλει ότι η διαγραφή του γίνεται για πολιτικούς λόγους από «την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού» επειδή το κανάλι το οποίο διευθύνει τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Για ένα έτος διαγράφεται επίσης ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

Ο Νίκος Κονιτόπουλος, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» διαγράφεται για έξι μήνες από την ΕΣΗΕΑ καθώς ο παρουσιαστής της εκπομπής Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ!

Το…σωφρονιστικό μέτρο της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας επιβλήθηκε από το Πειθαρχικό στην Ολγα Τρέμη ( η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ) στην Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή (MEGA) αλλά και στη Μαρία Χούκλη του ΑΝΤ1.

Αθώους έκρινε το Πειθαρχικό τους Γιάννη Πρετεντέρη (MEGA) και τον Δημήτρη Οικονόμου του ΣΚΑΪ, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη συμπεριφορά τους απέναντι τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πάνο Καμμένο αντίστοιχα.

Μαλέλης: Δεν θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών

«Από ότι μαθαίνω το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και για καθαρά πολιτικούς λόγους, να με διαγράψει προσωρινά από το σωματείο μας. Ο λόγος ότι ο ΣΚΑΙ στον οποίο είμαι διευθυντής ειδήσεων πήρε θέση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Θεωρώ την απόφαση της πλειοψηφίας:
– Αντιδημοκρατική που μοναδικό στόχο έχει το χτύπημα της ελευθεροτυπίας
– Επικίνδυνη γιατί ανοίγει τον δρόμο σε καθεστωτικές λογικές ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη.
– Μεροληπτική γιατί δεν εκλήθη κανείς που υπερασπιζόταν το ΟΧΙ, ακόμη και απο αυτούς που κατηγορούσαν συναδέλφους τους σαν γερμανοτσολιάδες.
– Αυταρχική αφού κάνοντας επίδειξη δύναμης στέλνει μηνύματα στους δημοσιογράφους
– Διχαστική αφού δημιουργεί ρήγμα στην ενότητα των δημοσιογράφων σε μία περίοδο που κινδυνεύουν άμεσα τα δικαιώματα τους.
– Εμπαθής και κατευθυνόμενη αφού είναι γνωστές οι απόψεις μου που ενοχλούν την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού.
Είναι σαφές ότι χωρίς ταλαντεύσεις θα συνεχίσω τον αγώνα μου για πλουραλιστική ενημέρωση και θα πολεμήσω τους επίδοξους μιμητές του Ερντογάν . Eπισης θα συνεχίσω την αποκάλυψη όλων αυτών των κύκλων που πούλησαν ψεύτικες ελπίδες και δημιούργησαν ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό για μια καλύτερη ζωή .
Όσοι νομίζουν ότι θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών πλανώνται πλάνην οικτράν»

«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε την απόφαση της ΕΣΗΕΑ επισημαίνοντας πως το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου.

Και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να φτάσει αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ολόκληρη η ανακοίνωση Βενιζέλου

«Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια, αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.

» Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

» Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

» Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ποτάμι: Η ΕΣΗΕΑ επιχειρεί να χειραγωγήσει τα μέλη της

Πρωτοφανή χαρακτήρισε την απόφαση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και κατέληξε «Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις “αντιφρονούντων’».

« Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της.

Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις “αντιφρονούντων’» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

By