Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τι λέει ο Πούτιν για το σκάνδαλο των «Panama Papers»

Ο Πούτιν αρνήθηκε «κάθε στοιχείο διαφθοράς», υποστηρίζοντας ότι η όλη υπόθεση είναι μία προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ρωσίας

poutin_10

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση αναφορικά με τις αποκαλύψεις των «Panama Papers», τα οποία εμπλέκουν στενούς του συνεργάτες και φίλους σε ένα δίκτυο ύποπτων συναλλαγών ανάμεσα σε ρωσικές και off-shore εταιρείες, εγείροντας υποψίες για απόκρυψη και ξέπλυμα χρήματος.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη διαρροή των επίμαχων εγγράφων, ο κ. Πούτιν αρνήθηκε «κάθε στοιχείο διαφθοράς», υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα η όλη υπόθεση είναι μία προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ρωσίας και αποσταθεροποίησης του καθεστώτος.

Μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Πούτιν ισχυρίστηκε ότι στόχος του κύματος δημοσιευμάτων που τον συνδέουν, έστω έμμεσα, με τις ύποπτες συναλλαγές είναι η διαίρεση της Ρωσίας εκ των έσω, και κατηγόρησε τους υπαίτιους ότι επιδιώκουν να «κάνουν έγχυση δυσπιστίας στην κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση».

«Επιχειρούν να μας συνταράξουν από μέσα, να μας κάνουν πιο υπάκουους», είπε.

Ο ρώσος πρόεδρος έσπευσε να υπερασπιστεί τον παλιό και καλό του φίλο Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων και φέρεται να εμπλέκεται σε off-shore συναλλαγές έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά το γεγονός ότι είναι τσελίστας.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι είναι «περήφανος» τον φίλο του, αναφερόμενος σε αυτόν ως «Σεργκέι Πάβλοβιτς», δηλαδή με τη χρήση του πρώτου ονόματος και του πατρώνυμου, που στη ρωσική γλώσσα υποδηλώνει οικειότητα.

Παρά τα έγγραφα που υποδεικνύουν ότι ο κ. Ρολντούγκιν έχει εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές των off-shore που φαίνεται να συνδέονται με τον κύκλο Πούτιν, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανοησία» να αποκαλούν τον φίλο του δισεκατομμυριούχο, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ρολντούγκιν είναι μεν μέτοχος σε μία κρατική εταιρεία, αλλά δαπανά τα περισσότερα χρήματά του σε πολιτισμικά έργα και για την αγορά μουσικών οργάνων.

«Έχει μειοψηφικό μερίδιο σε μία από τις εταιρείες μας και βγάζει κάποια χρήματα, αλλά σίγουρα όχι δισεκατομμύρια δολάρια. Ανοησίες δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο».

By