Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ρούσεφ: «Ποτέ δε θα σταματήσω να μάχομαι»

Η Ρούσεφ κατήγγειλε τη διαδικασία απομάκρυνσής της από την προεδρία ως «πραξικόπημα» και «απάτη»

dilma-rousseff

Η Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται μέχρι τέλους για τη δικαίωσή της στη Βραζιλία, λίγες ώρες αφότου η Γερουσία την έθεσε σε διαθεσιμότητα από τη θέση της προέδρου.

«Ποτέ δε θα σταματήσω να μάχομαι», δήλωσε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών της η κ. Ρούσεφ. Κατήγγειλε τη διαδικασία απομάκρυνσής της από την προεδρία ως «πραξικόπημα» και «απάτη» και κάλεσε το λαό να κινητοποιηθεί για να προστατεύσει τη δημοκρατία.

Η κ. Ρούσεφ κατηγορείται ότι το 2014, έτος εκλογών, απέκρυψε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό δανειζόμενη κρυφά μεγάλα χρηματικά ποσά από κρατικές τράπεζες. Τέτοιου είδους δημοσιονομικά τεχνάσματα είναι συνηθισμένα στη Βραζιλία, όμως τα ποσά που δανείστηκε η κυβέρνηση Ρούσεφ ήταν δεκάδες φορές μεγαλύτερα από αυτά που δανείστηκαν οι προκάτοχοί της.

«Μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά ποτέ δεν έχω διαπράξει εγκλήματα», είπε εν μέσω επευφημιών η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. «Νιώθω αμέτρητο πόνο και προδοσία», προσέθεσε.

Η κ. Ρούσεφ θα παραμείνει σε διαθεσιμότητα για έως 180 ημέρες, περίοδος κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα η δίκη της, η οποία μπορεί να καταλήξει σε αποπομπή της από τον προεδρικό θώκο.

Η δίκη θα λάβει χώρα επίσης στη Γερουσία, όπου χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για την αποπομπή της. Οι πιθανότητες αποπομπής θεωρούνται υψηλές, καθότι το πολιτικό κλίμα εναντίον της κ. Ρούσεφ είναι βαρύ, υπό το βάρος της βαθιάς ύφεσης που περνά η Βραζιλία και του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Στη σημερινή ψηφοφορία, 55 γερουσιαστές ψήφισαν εναντίον της ενώ μόλις 22 την υποστήριξαν.

Χρέη υπηρεσιακού προέδρου ανέλαβε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Μιχέλ Τέμερ, ο οποίος διέλυσε άμεσα το υπουργικό συμβούλιο Ρούσεφ.

Ανάμεσα στα στελέχη που «ξηλώθηκαν» είναι και ο προκάτοχος της κ. Ρούσεφ, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος διορίστηκε προσωπάρχης της κυβέρνησης τον Μάρτιο, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για το σκάνδαλο Petrobras.

By