Το τέλος του δόγματος της λιτότητας, ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους η απόφαση της Κομισιόν για 2ετή παράταση στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει την προθεσμία της Γαλλίας για δύο ακόμη χρόνια προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, σηματοδοτεί το τέλος του «δόγματος της λιτότητας» στην Ευρώπη, δήλωσε την Κυριακή, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
«Είναι αποφασιστικής σημασίας η απόφαση, αποτελεί στροφή στην ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου από την αρχή του ευρώ», δηλώνει ρητά ο κ. Μοσκοβισί.
«Γίναμε μάρτυρες του τέλους μιας συγκεκριμένης μορφής χρηματοπιστοτικής λιτότητας και του τέλους του δόγματος της λιτότητας» ως του μοναδικού εργαλείου καταπολέμησης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τόνισε.
«Είμαστε υπέρ μιας αναπτυξιακής πολιτικής εδώ και ένα χρόνο. Η λιτότητα από μόνη της εμποδίζει την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η Γαλλία θα επιμείνει στο στόχο της να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% για το 2014 αναγνωρίζοντας ότι το περιθώριο των δύο χρόνων είναι πολύ ικανοποιητικό καθώς μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που η ανάπτυξη δεν είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο υποψήφιος για την καγκελαρία των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εξέφρασε την Κυριακή «μεγάλη ανησυχία» για την εξέλιξη της Γαλλίας και την παρουσίασε ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην Ευρώπη. «Στη Γαλλία μπορεί κανείς να δει τι μπορεί να συμβεί σε μια οικονομία που υπολογίζει στην ανακατανομή, στους υψηλότερους φόρους, στα μικρότερα ωράρια εργασίας και στην συνταξιοδότηση σε νεαρότερη ηλικία» δήλωσε σε συνέδριο του κόμματός του.
«Η Γαλλία είναι ο πιο στενός μας εταίρος, αλλά ανησυχώ πολύ για την εξέλιξή της» κατέληξε ο Μπρίντερλε κατά το συνέδριο του κόμματός του στην Νυρεμβέργη, στη νότια Γερμανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε το βράδυ του Σαββάτου τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, υπήρξε μια «καλή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δυο ηγετών, με αντικείμενο την προετοιμασία των Συνόδων Κορυφής στις 22 Μαΐου και 27 και 28 Ιουνίου. Εντός του Μαΐου οι δυο κυβερνήσεις προτίθενται να παρουσιάσουν τις κοινές τους προτάσεις για την μελλοντική αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωζώνης.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ότι, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Στέφανο Φασίνα δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ότι η Ρώμη θα πρέπει επίσης να επιζητήσει να της δοθεί παράταση δύο ετών για να ανταποκριθεί στους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος. «Το θεωρώ απολύτως απαραίτητο», σημείωσε ο Φασίνα, ένας από τους κύριους επικριτές των προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρώπη, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
«Αν ορισμένες χώρες -όχι μόνον η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά και η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Σλοβενία- έχουν ήδη κερδίσει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% (του ΑΕΠ) γιατί όχι και η Ιταλία», σημείωσε.
(Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Bloomberg)