Δεκάδες ανώτεροι Τούρκοι στρατιωτικοί που εργάζονται στο ΝΑΤΟ έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Τουρκία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Tagesschau.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία αυτούς τους στρατιώτες. Θα πάνε κατευθείαν φυλακή», δήλωσε το στέλεχος του CSU, Στέφαν Μάγιερ. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η σχέση Βερολίνου-Αγκυρας είναι τεταμένη τους τελευταίους μήνες, τόσο λόγω του ψηφίσματος της Βουλής που χαρακτήρισε ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια, όσο και της πολιτικής του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Οι αναφορές κάνουν λόγο για περίπου σαράντα άτομα και πρόκειται κυρίως για ανώτερους αξιωματικούς.
Απειλές κατά της Αθήνας
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει επίσης, ότι η Ελλάδα απειλείται από την τουρκική κυβέρνηση ήδη με συνέπειες, διότι το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών την περασμένη Πέμπτη που είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τον Ιούλιο του 2016 και είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο.
Η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει ως στασιαστές και αρνείται να δεχθεί την ετυμηγορία, προσθέτει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι στην Τουρκία οι 8 εξακολουθούν να απειλούνται με σύλληψη και, ενδεχομένως, με βασανιστήρια. Τέλος, η Tagesschau αναφέρει ότι εκτός από τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η Τουρκία έχει επίσης με την Ελλάδα μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής την οποία η Άγκυρα προτίθεται να επανεξετάσει.
