Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Νέο μπλόκο στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης ανέστειλε χθες Τετάρτη το αναθεωρημένο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για προσωρινό κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες επιφέροντας έτσι ένα ακόμη ταπεινωτικό πλήγμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δικαστής Ντέρικ Ουότσον ζήτησε να μην τεθεί σε ισχύ το διάταγμα, καθώς έκρινε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο στέκεται ενάντια στις θρησκευτικές διακρίσεις.

Ο Γουότσον κατέληξε σε αυτή την απόφαση, έπειτα από τα επιχειρήματα που άκουσε από την Πολιτεία της Χαβάης, η οποία ανέφερε ότι το επίμαχο διάταγμα θα εμποδίσει τους κατοίκους της Χαβάης να δεχθούν επισκέψεις από συγγενείς τους από τις 6 μουσουλμανικές χώρες, για τους οποίους υπάρχει η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Επίσης, η Πολιτεία υποστήριξε ότι το διάταγμα θα πλήξει τη βιομηχανία του τουρισμού.

Ο γενικός εισαγγελές της Χαβάης, Νταγκ Τσιν, εξήγησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάρει αυτή την απόφαση γιατί, όπως είπε, «μας πηγαίνει μισό αιώνα πίσω». «Δεν υπάρχει άλλος πρόεδρος που να έχει εκδώσει μια τόσο ευρεία, σαρωτική διαταγή που επιβάλει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους βάσει της καταγωγής τους» συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπέρβαση καθήκοντος του δικαστή» και ορκίστηκε να εφεσιβάλει την απόφαση.

«Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι αυτό έγινε από έναν δικαστή για πολιτικούς λόγους;» ξεκίνησε με ειρωνικό τόνο την αναφορά του στο θέμα ο Τραμπ υπενθυμίζοντας τα όσα είχε πει για την απόφαση σχετικά με το προηγούμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα όταν είχε κάνει λόγο για «αποκαλούμενο δικαστή» που είχε πάρει τότε την απόφαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By