Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σκάει η «φούσκα» του Bitcoin;

Οι «Κασσάνδρες» των κρυπτονομισμάτων, που εδώ και καιρό προφητεύουν την κατάρρευση του Bitcoin αλλά κανείς δεν τους ακούει, μπορεί τώρα να δικαιώνονται.

Ο τομέας έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του από τις αρχές Ιουνίου που βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του, και πλέον αποτελεί αυτό που οι αναλυτές των παραδοσιακών αγορών αποκαλούν «bear market». Το Bitcoin, το πιο διαδεδομένο από τα ψηφιακά νομίσματα, σήμερα βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα από το υψηλό των 3.000 δολαρίων που βρέθηκε στις 12 Ιουνίου. Τα πιο μικρά κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum και το Ripple δέχονται ακόμη ισχυρότερα πλήγματα.

Η συζήτηση για το κατά πόσο τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν μια «φούσκα» που κάποια στιγμή θα σκάσει, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Όταν η αξία των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε την ραγδαία της άνοδο πολλοί παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό, μεταξύ αυτών και ο διάσημος μεγιστάνας της τεχνολογίας, Μαρκ Κουμπάν.

Από την άλλη, υποστηρικτές όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Ripple Μπραντ Γκάρλινγκχαους, έχουν αντίθετη άποψη. «Θα μου προκαλούσε έκπληξη μια μεγάλη κατάρρευση», δήλωσε ο Γκάρλινγκχαους κατά την διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Bloomberg την Δευτέρα. «Μια περαιτέρω αύξηση στην αξία της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων αντίθετα δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη», πρόθεσε.

Τα ψηφιακά νομίσματα αυτή την στιγμή αξίζουν συνολικά 80 δισ. δολάρια, την προηγούμενη Παρασκευή η αξία τους έφθανε τα 100 δισ. δολάρια και στις 14 Ιουνίου ήταν 115 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinmarketcap.com.

Η πτώση αυτής της εβδομάδας συμπίπτει με την έναρξη της δίκης του πρώην επικεφαλής της Mt. Gox, του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου Bitcoin που κατέρρευσε το 2014 αφού έχασε bitcoins αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mt. Gox δήλωσε αθώος αρνούμενος τις κατηγορίες υπεξαίρεσης που αντιμετωπίζει σε δικαστήριο του Τόκιο.

Οι αναταράξεις στην αγορά αναμένονται να συνεχιστούν καθώς αντίπαλες ομάδες υποστηρικτών του bitcoin θα υιοθετήσουν δύο διαφορετικές αναβαθμίσεις στα τέλη αυτού του μήνα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η αγορά του bitcoin να χωριστεί στα δύο, έναν πρωτόγνωρο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σοκ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Η μεταβλητότητα δεν είναι κάτι νέο για τους αγοραστές κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ζημιές καθώς τα ανταλλακτήρια προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην ραγδαία άνοδο της αγοράς εν μέσω φημών για πιο ευρεία χρήση των ψηφιακών νομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain.

By