Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ποιοί υπουργοί είναι στην black list

Και το project του ανασχηματισμού φαίνεται ότι απασχόλησε στις ολιγοήμερες διακοπές του τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνουν (όπως είναι φυσικό) ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο οι «ενδιαφερόμενοι», οι υπουργοί δηλαδή, σε ιδιωτικές συζητήσεις εκμυστηρεύονται ότι δεν θα πέσουν από τα σύννεφα αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θελήσει να ανακατέψει την τράπουλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο αρχηγός της κυβέρνησης μπορεί ενδεχομένως να αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Πρώτον, η επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει το κυβερνητικό σχήμα στο μάξιμουμ της απόδοσης του. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κλείνουν 10 μήνες από τον προηγούμενο ανασχηματισμό (4/11/2016). Οι όποιες δυσλειτουργίες αλλά και οι αδυναμίες των υπουργών να «τρέξουν» το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν έχουν καταγραφεί μόνο στα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων, αλλά είναι γνωστές και στο Μαξίμου. Το υπουργικό συμβούλιο έχει τους αδύναμους κρίκους του, υπουργούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αποτελούν κόκκινο πανί για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους όσο και για την σταθερή αδιαφορία που δείχνουν για τους βουλευτές και τα αιτήματα τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν συζητηθεί κατ΄ επανάληψη στα όργανα του κόμματος.

Δεύτερον, η προσπάθεια του Μαξίμου να κάνει ένα restart της κυβέρνησης εν όψει και των κρίσιμων εκκρεμοτήτων αλλά και των θεμάτων που θα βρει μπροστά του στις αρχές του φθινοπώρου. Τρίτη αξιολόγηση, φόροι, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το «φτωχό καλάθι» ως προς τις παροχές που θα κρατά ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητά ικανό επικοινωνιακό αντίβαρο για να ξεφύγει έστω και πρόσκαιρα από τις μεγάλες δυσκολίες.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει να επιλύσει πολλά σταυρόλεξα, αλλά και να διατηρήσει ισορροπίες τόσο εντός του κόμματος του όσο και με τον κυβερνητικό του εταίρο τους ΑΝΕΛ, το κεντρικό κομμάτι του πάζλ αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η σχέση των δύο αντρών έχει περάσει από πυρός και σιδήρου κάτι που επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι «αποκαλύψεις» του Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει σηκώσει στις πλάτες του ένα βαρύτατο φορτίο. Πήρε πάνω του το υπουργείο Οικονομικών όταν η χώρα κινδύνευε να βρεθεί στην άβυσσο τον καλοκαίρι του 2015. Κράτησε τη χώρα ζωντανή όταν ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε τον Γιάνη έξω από την κυβέρνηση και έκανε στροφή στον ρεαλισμό «συνθηκολογώντας» με τους εταίρους. Από τότε έχει περάσει πολύ καιρός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει στη θέση του δίνοντας μάχες κόντρα και στα ιδεολογικοπολιτικά του πιστεύω. «Σύντροφοι» του, αλλά και στελέχη της κίνησης των «53» στην οποία είναι επικεφαλής, επιβεβαιώνουν ότι ο υπουργός είναι στα όρια του. Δίνουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να μείνει ή να φύγει. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι ο Ευκλείδης αφού επέλεξε να τα βάλει με τη φωτιά θα μείνει έως το τέλος, κάτι που όπως λένε ταιριάζει και με τον χαρακτήρα του. Αν και η τελική απόφαση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα είναι βέβαιο ότι ρόλο στην μετακίνηση του θα παίξουν και οι έξω. Κατά κοινή ομολογία δανειστές και εταίροι έχουν αναπτύξει μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης αλλά και συνεννόησης με τον υπουργό και δύσκολα θα δεχθούν να ξεκινήσουν από την αρχή αν δεν πάρουν πρώτα εγγυήσεις για τον διάδοχο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις «αρετές» αυτές διαθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο. Σημαντικός παράγοντας στην δύσκολη αυτή εξίσωση είναι και το πολιτικό μέλλον του Τσακαλώτου στην περίπτωση που φύγει από το υπουργείο Οικονομικών (και θελήσει να παραμείνει στην κυβέρνηση). Φυσικό είναι ότι πρέπει να μετακινηθεί σε «παραγωγικό» υπουργείο και να μην υποβαθμιστεί.

Νίκος Τόσκας.

Επί των ημερών του στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενταθεί τα φαινόμενα βίας στο κέντρο της Αθήνας από τους γνωστούς άγνωστους. Οι πρόσφατες φωτιές σε όλη την Ελλάδα και οι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού και πλημμέλειες επίσης δεν συγκατελέγονται στις «καλές» του στιγμές. Μέχρι στιγμής το Μαξίμου τον στηρίζει στην αντιπαράθεση του με την αντιπολίτευση ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα κατά το ανακάτεμα της τράπουλας.

Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Η ένταξη του στο κυβερνητικό σχήμα ως επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θεωρήθηκε ότι θα δώσει «φτερά» στις επενδύσεις λόγω της εμπειρίας που διέθετε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μετά από δέκα μήνες στελέχη της αγοράς συμφωνούν ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε μια περίοδο που είναι κρίσιμο να πέσουν χρήματα στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναποτελεσματικότητα του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ελληνική πραγματικότητα.

Νίκος Παππάς.

Τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα τον συνοδεύει το φιάσκο με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι χειρισμοί του στο υπουργείο έχουν γίνει πρόσφατα αντικείμενο κριτικής και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τίθεται ζήτημα εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα αλλά μετακίνησης του σε άλλο (ίσως παραγωγικό) υπουργείο από αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής.

Σταύρος Κοντονής.

Επί των ημερών του στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κορυφωθεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν φαίνεται να χάνει έδαφος σε σχέση με την εμπιστοσύνη που του προσφέρει το Μαξίμου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει έως την τελευταία στιγμή.

Λυδία Κονιόρδου.

Εχθροί και φίλοι της καταλογίζουν ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως υπουργός Πολιτισμού αν και διαθέτει περγαμηνές που όλοι πίστευαν ότι θα αξιοποιούσε από την νέα της θέση. Κατά πληροφορίες η κυρία Κονιόρδου απέφυγε να αναλάβει το πολιτικό κόστος σε κρίσιμα ζητήματα με αποτέλεσμα να υπάρξει στασιμότητα ή μεγάλες καθυστερήσεις.

Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρήθηκε ως asset στη διαχείριση του φλέγοντος ζητήματος. Δέκα μήνες μετά την τοποθέτηση του έχει χάσει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου που διέθετε. Η αντιπολίτευση τον επικρίνει για αναποτελεσματικότητα, ενώ σύντροφοι του λένε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικόνα του παρά για τα έργα του. Πληροφορίες τον θέλουν να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο εξωτερικό σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς ή διεθνείς ΜΚΟ. ΄

Έλενα Κουντουρά.

Η υπουργός Τουρισμού έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την κατηγορούν ότι έχει μετατρέψει το υπουργείο σε προσωπικό της φέουδο, ότι προωθεί μόνο τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και ότι αγνοεί κατά σύστημα και κατ΄ εξακολούθηση του βουλευτές. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο το επεισόδιο που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη. Ο τελευταίος την κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς ότι με το «έτσι θέλω» βολεύει τους ανθρώπους της σε προνομιούχες θέσεις του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι για την μετακίνηση της πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο Πάνος Καμμένος κάτι που δεν διαφαίνεται έως σήμερα.

By