Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με την Τουρκία

Παραπάνω από 1 δις ευρώ τα οποία συνδέονταν με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ κινδυνεύει να χάσει η Τουρκία, καθώς οι σχέσεις των κρατών – μελών με την Άγκυρα όλο και χειροτερεύουν.

Η επερχόμενη σύνοδος Κορυφής αυτή την εβδομάδα αναμένεται ότι θα δοσεί ένα τέλος στο πάγωμα των συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με αφορμή έκκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, εν μέσω διαφωνιών για το πόσο σκληρή γραμμή θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Ενώ υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την πολιτική καταστολή στην Άγκυρα και τη φυλάκιση πολιτών της ΕΕ, κάποιοι ανησυχούν για την υπονόμευση της συνεργασίας στο προσφυγικό, την ασφάλεια και τη Συρία.

Όπως προέβλεψε Ευρωπαίος αξιωματούχος, επίκειται μια «πλήρης και ειλικρινής κουβέντα» καθώς αρκετές χώρες υποκινούμενες από τη Γερμανία, άσκησαν πιέσεις για δημόσια προβολή της ανησυχίας που υπάρχει για την Ένωση.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ανέφερε ότι: « η Τουρκία παρεκκλίνει σε σχέση με την εγχώρια κατάσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες Δικαίου.  Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί κοιτάζοντας όλες τις όψεις των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της ενταξιακής διαδικασίας».

Πάνω από 4 δις από προενταξιακά κονδύλια έχουν παραχωρηθεί από την ΕΕ στην Τουρκία και αυτό είναι ένα βασικό θέμα που αναμένεται να τεθεί στις συζητήσεις, όπως αναφέρουν οι διπλωμάτες. Στο χειρότερο σενάριο, τα δύο τρίτα από τα 600-700 εκατ. ευρώ ετήσιων παροχών μέχρι το 2020 θα μπορούσαν να περικοπούν και να πλήξουν έργα από τον κλάδο των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής.  Σε ένα πιο ήπιο σενάριο, προβλέπονται μικρότερες περικοπές ή μια μετατόπιση των κονδυλίων από το κράτος προς άλλες κοινωνικές ομάδες.

Η αντιπαράθεση θα θέσει στο επίκεντρο την ένταση που υπάρχει μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία κατά την προεκλογικής της καμπάνια τον προηγούμενο μήνα είχε υποστηρίξει ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στην Άγκυρα να προσχωρήσει στην ΕΕ.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, η οποία ως αντίποινα έχει επιβάλει αναστολή θεώρησης της βίζας ύστερα από τη σύλληψη  Τούρκου υπαλλήλου που εργαζόταν στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Μερικές ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται για παρόμοιες επιπτώσεις από την επιδείνωση της σύγκρουσης με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο στη διακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι επικριτές της Άγκυρας στην ΕΕ αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στους κόλπους της ΕΕ η οποία θα μπορούσε επισήμως να παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες έχουν σε κάθε περίπτωση βαλτώσει.

Όπως αναφέρει ένας άλλος διπλωμάτης, το ζήτημα αυτή την εβδομάδα θα είναι αν θα αναγνωριστεί απλώς η ύπαρξη ανησυχιών ή αν θα υιοθετηθεί μια πιο σκληρή γραμμή. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει», σημειώνει.

Όσοι τάσσονται υπέρ των χρηματοδοτικών περικοπών θεωρούν ότι αυτή είναι μια ελκυστική λύση επειδή θα μπορούσε να απελευθερώσει κονδύλια για να συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να υποδέχεται πίσω πρόσφυγες οι οποίοι περνούν από τα ελληνικά νησιά. Αν η Άγκυρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της θα μπορούσε να λάβει άλλα 3 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

By