Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μισέλ Μπαρνιέ: Συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών

Δεν παγιοποιείται το κυπριακό μοντέλο

barnierΤο «κούρεμα» των καταθέσεων φαίνεται πως υιοθετεί ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Μιλώντας σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, είπε χαρακτηριστικά: «σκοπός μας είναι να μην χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση των τραπεζών. Ωστόσο, κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν είτε οι εθνικές Αρχές είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα γίνεται όμως αφού έχουν συμμετάσχει στη διάσωση οι ανασφάλιστες καταθέσεις».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ευρωπαίος επίτροπος διαψεύδει ότι πρόκειται για παγιοποίηση του κυπριακού μοντέλου «πρώτα από όλα γιατί όλοι θα ξέρουν τους κανόνες από την αρχή» και έπειτα διότι η πρόταση της Κομισιόν για την απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που δεν καλύπτονται από την εγγύηση του κράτους προβλέπεται «ως έσχατη λύση, δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Λάθος το «κούρεμα» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Στο μεταξύ, ο κ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι στην περίπτωση της Κύπρου ελήφθη αρχικά «μία κακή απόφαση για τις ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή λιγότερο από 100.000 ευρώ) μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα και σε κατάσταση κρίσης. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού».

By