Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η GoPro εγκαταλείπει τα drones

Οι άσχημες επιδόσεις της μετοχής της φέρνει απολύσεις και μεγάλες αλλαγές πολιτικής πωλήσεων

Η GoPro, η εταιρεία που έγινε γνωστή για τις κάμερες δράσης που οι χρήστες μπορούν να παίρνουν μαζί τους σε διασκεδαστικές εκδρομές, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή της να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 20% και να εγκαταλείψει τον κλάδο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Η κίνηση θα μειώσει το συνολικό εργατικό δυναμικό της GoPro σε μόλις 1.000 άτομα, μετά την ολοκλήρωση τουλάχιστον 250 απολύσεων.

Η GoPro ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τη χρηματική αποζημίωση του ιδρυτή και CEO της εταιρείας, Nick Woodman, σε μόλις 1 δολάριο το 2018.

«Η GoPro δεσμεύεται ότι θα αντιστρέψει την πορεία της μέσα στο 2018», δήλωσε ο Woodman σε δήλωσή του.

Τα σχόλιά του συνοδεύθηκαν από την είδηση ​​ότι η GoPro αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη εσόδων για το 4ο τρίμηνο, στα 340 εκατομμύρια δολάρια, αφότου προέκυψε μείωση στα έσοδά της κατά 80 εκατομμύρια δολάρια.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της GoPro αντιμετωπίζει αντιξοότητες από όλες τις πλευρές. Ο κύριος τομέας δραστηριοποίησης της εταιρείας – οι κάμερες δράσης – αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αδύναμης ζήτησης.

Σε μια προσπάθεια να το αντιμετωπίσει αυτό, η GoPro τον Δεκέμβριο μείωσε την τιμή στο μοντέλο Hero5 Black και την περασμένη Κυριακή έκανε το ίδιο και στο Hero6 Black. Η GoPro δήλωσε ότι οι περικοπές των τιμών συνέβαλαν στην προσέλκυση περισσότερων πελατών και ότι η μείωση της τιμής κατά 100 δολάρια στο μοντέλο Hero6 Black θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την εταιρεία το πρώτο τρίμηνο.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η GoPro ανέφερε ότι αποφάσισε να ξεφορτωθεί το τμήμα του Karma drone λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που επιβάλλει η «εξαιρετικά ανταγωνιστική εναέρια αγορά».

Η εταιρεία ανέφερε επίσης «ένα εχθρικό ρυθμιστικό περιβάλλον», τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα μέσα στα επόμενα έτη.

Κοιτάζοντας μπροστά, η GoPro είπε ότι οι περικοπές κόστους της μαζί με το αναθεωρημένο μίγμα προϊόντων θα συμβάλλουν στην επίτευξη κερδοφορίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η τιμή της μετοχής της GoPro έπεφτε κατά 25%, στα 5,67 δολάρια, στην αρχή της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα.

By