Το Λονδίνο δεν είναι καλά προετοιμασμένο για να δοκιμάσει σύντομα τεχνολογίες αιχμής στις μεταφορές, όπως τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και οι μεταφορές δεμάτων με drone. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται νομοθέτες και ειδικοί σε πρόσφατη μελέτη τους.
Ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέβλεψε ότι τα συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα ή αλλιώς CAV, θα βρίσκονται στους δρόμους της Βρετανίας μέχρι το 2021, οι υποδομές και η συνδεσιμότητα μαρτυρούν ότι η βρετανική πρωτεύουσα είναι σχεδόν απίθανο να τα φιλοξενήσει πριν από μια δεκαετία, τονίζει η Επιτροπή Μεταφορών του Λονδίνου.
«Υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα ότι τα αυτοδηγούμενα οχήματα θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό των δρόμων μας στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. Η δεκαετία 2030 – 2040 φαντάζει το πιο ρεαλιστικό σενάριο γι” αυτή την ανάπτυξη».
Η ήδη έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση των δρόμων του Λονδίνου σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα μπορούσαν να «ακινητοποιήσουν» την πόλη σε περίπτωση που επεκταθούν πολύ γρήγορα» τονίζει η αναφορά της Επιτροπής συνιστώντας στον Δήμαρχο Σαντίκ Καν να προωθήσει εκστρατεία για να πρωθήσει την από κοινού χρήση των οχημάτων, το λεγόμενο car-sharing.
Επιπλέον η έκθεση παρέχει γενικά μια ζοφερή εκτίμηση σχετικά με την ετοιμότητα του Λονδίνου σε μια σειρά τεχνολογιών μεταφορών. Όπως υποστηρίζει, τα αυτόνομα λεωφορεία μπορεί να είναι προτιμότερα από τα αυτόνομα ΙΧ αυτοκίνητα ωστόσο κι αυτά θα οδηγήσουν στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς καταργεί τους επαγγελματίες οδηγούς.
Όσον αφορά στα drones, τα θέματα ασφάλειας που ανακύπτουν, είναι πιθανό να μην προωθήσουν την απομάκρυνση σημαντικού αριθμού φορτίων από τους δρόμους. Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το τελευταίο μίλι της αλυσίδας μεταφοράς.
Τα ρομπότ από την άλλη που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση δεμάτων επί εδάφους θα προκαλέσουν την συμφόρηση των πεζοδρομίων, τα οποία εμποδίζονται ήδη από σταθμευμένα αυτοκίνητα, παγκάκια κ.ά.
Αυτά κι άλλα πολλά αποκαλύπτουν τους κινδύνους αλλά και την ελλειπή προετοιμασία της πόλης για να εγκανιάσει τις νέες αυτές τεχνολογίες. Γι αυτό και εφαρμογές τύπου oBike αναγκάζονται να αποσυρθμούν αφού δεν υπάρχει αδειοδότηση που να διασφαλίζει ακόμα την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Ακόμα και η ιδέα για λεωφορεία που κινούνται ανάλογα με την ζήτηση τροποποιώντας κάθε φορά την διαδρομή και το χρονοδιάγραμμά τους, θα ήταν καλή αφού θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά του δικτύου. Αρκεί όμως να ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψη για την εφαρμογή της.