Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γερμανία: Παρουσία της μητέρας της η τέταρτη επανεκλογή της Μέρκελ

Συνεδριάζει η Bundestag – Πιθανότατα θα είναι η τελευταία θητεία της «Σιδηράς Κυρίας» της Γερμανίας στην Καγκελαρία

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βundestag για την τέταρτη επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία με την μητέρα της ισχυρής κυρίας της Γερμανίας να κλέβει την παράσταση.

Ο φακός εντόπισε την 89χρονη Χέρλινγ Κάσνερ, τον δεύτερο σύζυγο της Μέρκελ, Γιοαχίμ Ζάουερ με τον γιο του Ντάνιελ να διαβαίνουν το κατώφλι της ομοσπονδιακής βουλής για να βρεθούν στο πλευρό της.

Η τέταρτη θητεία της θα είναι πιθανότατα και η τελευταία της στην Καγκελαρία.

Για την επανεκλογή της απαιτούνται 355 ψήφοι σε σύνολο 709. Αν ληφθεί υπόψη ότι, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο νέο «μεγάλο συνασπισμό» (Groko), δηλαδή, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Βαυαροί εταίροι τους,το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν 399 ψήφους, η επανεκλογή της Μέρκελ θεωρείται βέβαιη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Τα τρία πρόσωπα κλειδιά του Μεγάλου Συνασπισμού

Στο νέο «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας τρία είναι τα πρόσωπα κλειδιά εκτός από τη Μέρκελ: ο υπουργός Εσωτερικών- Βαυαρός πρωθυπουργός, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας, σκληρός επικριτής της Μέρκελ από το ίδιο της το κόμμα, Γενς Σπαν. Αυτή θα είναι η ισχυρή τριάδα του Groko .Το κόμμα της Μέρκελ θα έχει έξι υπουργούς όσους και οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ το βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών,CSU, τρεις υπουργούς.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά θέματα, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας εξαίρει  την αναγκαιότητα μιας μεγαλύτερης σύγκλισης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Για το μέλλον της Ευρωζώνης η καγκελάριος επισήμανε πως το ζητούμενο τώρα που ξεπεράστηκε η ευρωκρίση, που σε όλα τα κράτη σημειώνεται ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης είναι η σταθεροποίηση της.

Το πρώτο ταξίδι της Μέρκελ θα είναι μαζί με το νέο υπουργό Οικονομικών, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς, στο Παρίσι για να συζητήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

By