Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Τρεις χαμένοι μήνες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου βρισκόταν την Πρωτοχρονιά έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας 14,7% από το υψηλό που είχε καταγράψει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μετά από έντονες διακυμάνσεις και άλμα στις 895,64 μονάδες την 1η Φεβρουαρίου, ο Γενικός Δείκτης «προσγειώθηκε» στις 780 μονάδες στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, από 780 μονάδες στις 31 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των αναλυτών.

Στο καλό σενάριο, τα σύννεφα πάνω από την ελληνική αγορά αναμένεται να διαλυθούν σταδιακά από το τέλος του μήνα, με τις ανακοινώσεις για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένονται κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου, καθώς και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα τεστ των τραπεζών στις αρχές Μαΐου.

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει θετικές εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το κλίμα είναι θετικό και διαφαίνονται αυξημένες πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου, οι οποίες θα επισφραγιστούν με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο.

«Γδάρτης» ο Μάρτιος

Ο Μάρτιος αποδείχθηκε «γδάρτης» για το ταμπλό, αφού κόστισε 6,6% στον Γενικό Δείκτη, με τον όγκο συναλλαγών να μην υπερβαίνει ούτε αυτόν τον μήνα τα 60 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει «όμηρος» της αβεβαιότητας που επικρατεί για τις τράπεζες εν μέσω stress tests, παρά τις θετικές ενδείξεις από την κερδοφορία των μεγαλύτερων εταιρειών –πλην των τραπεζών– που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο μήνα.

Το κλίμα επιδεινώθηκε από την υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, υπό τον φόβο του εμπορικού πολέμου που έχουν πυροδοτήσει τα σχέδια του προέδρου Τραμπ να επιβάλλει αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές πρώτων υλών στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για τις τράπεζες, βέβαια, καλά κρατούν και αυτό επιβεβαιώνεται από τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου που έμειναν «κολλημένες» μεταξύ 4,2%-4,4%, αψηφώντας το ράλι που κατέγραψαν οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Τα επίπεδα αυτά απέχουν παρασάγγας από τις αποδόσεις του Ιανουαρίου που είχαν αποκλιμακωθεί στο 3,6%, μετά το ισχυρό ράλι που είχε σημειωθεί στους κρατικούς τίτλους το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε χαμηλά 12 ετών για τη χώρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By