Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Guardian: Η Ελλάδα πεδίο «μάχης» για τους ξένους επενδυτές

 Αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.

coscoΕκτενές ρεπορτάζ για το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει, το τελευταίο διάστημα, πεδίο «εμπορικής μάχης» για τους ξένους επενδυτές που αναζητούν τρόπο να διεισδύσουν στην Ευρώπη.

Το ρεπορτάζ, το οποίο υπογράφει η Helena Smith, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρόμους. Οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να διεισδύσουν στην αγορά ενέργειας. Οι Καταριανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα».

Ειδική μνεία, γίνεται στο ρεπορτάζ, στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ότι «πρέπει να διαδοθεί το μήνυμα ότι πρόκειται για μία διαφορετική Ελλάδα» όπως και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά από το Πεκίνο που έκανε λόγο για ελληνικό «succes story».

Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην επίσκεψη του Αλεξέι Μίλερ της Gazprom στην Αθήνα για την αγορά της ΔΕΠΑ.

Ωστόσο, ΗΠΑ και ΕΕ εγείρουν ενστάσεις για τη ρωσική επιρροή στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και στον αντίποδα η πώληση της ΔΕΣΦΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να εξισορροπήσει τα πράγματα, καθώς υποστηρίζεται από αμερικανικά συμφέροντα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

By