Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Καταπέλτης η ΓΣΕΒΕΕ

 «Μυωπικό και υπερβολικά περιορισμένο» το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες

 gsebee«Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου σχετικά με το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης των Δανειοληπτών είναι στην καλύτερη περίπτωση μυωπικό και υπερβολικά περιορισμένο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, λίγες ώρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Οι ενστάσεις της ΓΣΕΒΕΕ αφορούν στο γεγονός ότι η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, ενώ δεν προσφέρεται ουσιαστική διευκόλυνση στους ελάχιστους δικαιούχους.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου:

1. Δεν περιλαμβάνει τους δανειολήπτες των οποίων οι συμβάσεις έχουν ήδη καταγγελθεί. Η συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών είναι προφανώς εκείνη που χρειάζεται άμεσα και τη μεγαλύτερη βοήθεια και θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο παροχής κάθε είδους βοήθειας.

2. Δεν περιλαμβάνει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες. Πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ, ήδη από τον νόμο 3869/2010 είναι η συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών να συμπεριληφθεί στο καθεστώς προστασίας. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συνεχίζει να αγνοείται μια πολυπληθής ομάδα πολιτών και δανειοληπτών.

3. Δεν προσφέρει ουσιαστική διευκόλυνση, καθώς, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, η διαφορά της δόσης κατά την περίοδο χάριτος και της αντίστοιχης πριν τη χορήγηση του προγράμματος κεφαλαιοποιείται και αποπληρώνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό σημαίνει στην ουσία μεγαλύτερη τελική επιβάρυνση για τον δανειολήπτη.

Στον αντίποδα, ο εμπορικός κόσμος αντιπροτείνει ο νόμος να συμπεριλάβει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρούς επιχειρηματίες και συγκεκριμένα τις νομικές μορφές που δεν καλύπτονται από την περιορισμένη ευθύνη (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες), η ύθμιση να περιλαμβάνει δάνεια όλων των κατηγοριών και να μην αποκλείει τα μη εξυπηρετούμενα, ηδιάρκεια της περιόδου χάριτος να μην περιορίζεται στα 4 έτη, αλλά να επιμηκύνεται σε όσο χρόνο απαιτείται για την πλήρη εξόφληση των οφειλών, όπως και να προβλέπεται μόνιμη μείωση του επιτοκίου.

 

 

By