Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σε κλοιό το Κίεβο – Η Ουκρανία προσπαθεί να απομακρύνει αμάχους

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στο αεροδρόμιο Αντόνοφ – Αξιωματούχος εξηγεί γιατί οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να συγκρατήσουν τη ρωσική επίθεση «για 7-10 ημέρες» – Εκεχειρία μέχρι τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία προσπαθεί να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, ενώ όλα δείχνουν ότι επίκειται η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

«Να αντέξουμε 7-10 μέρες»

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

Το Κίεβο σε κλοιό

Το Κίεβο βρίσκεται υπό στενή πολιορκία και ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος της τελικής επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία παλεύει με «ξύλινα σπαθιά» απέναντι στη Ρωσία καθώς έχει μείνει μόνη της στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης.

By