Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ford, Tesla και Netflix είναι μεταξύ των μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις από το ράλι του καλοκαιριού

Με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 17% από το χαμηλό σημείο στα μέσα Ιουνίου, μεγάλα ονόματα όπως η Ford, η Tesla και η Netflix συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων, ενώ αρκετές ενεργειακές και καταναλωτικές μετοχές έχουν υποχωρήσει παρά την ευρεία ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς τους τελευταίους μήνες.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του από ένα βίαιο ξεπούλημα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας άλμα 17% από το χαμηλό σημείο της αγοράς στις 16 Ιουνίου και σημειώνοντας πρόσφατα κέρδη τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων (το οποίο ανεκόπη χθες με πτώση 300 μονάδων).

Οι μετοχές έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στην αυξανόμενη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, αφού ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή πτώση τον Ιούλιο, προσθέτοντας ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στο ράλι του S&P 500 από τις 16 Ιουνίου είναι η Enphase Energy, πάροχος εξαρτημάτων ηλιακής ενέργειας, και η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy, με άνοδο 75% και 65% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντίστοιχα.

Αρκετές εταιρείες λογισμικού σημείωσαν επίσης μεγάλα κέρδη, με εταιρείες όπως η Epam Systems να σημειώνουν άνοδο 57%, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών μισθοδοσίας Paycom 49% και η εταιρεία δικτύων cloud Arista Networks 46%.

Ορισμένα γνωστά ονόματα σημείωσαν επίσης σημαντική άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford (άνοδος 45%), της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla (άνοδος σχεδόν 43%) και του γίγαντα του streaming Netflix (άνοδος 41%).

Άλλοι αξιοσημείωτοι κερδισμένοι στον S&P 500 περιλαμβάνουν την Chipotle και τον γίγαντα ψηφιακών πληρωμών PayPal – και οι δύο με άνοδο περίπου 39%, καθώς και τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες Amazon και Apple, με άνοδο 37% και 34% αντίστοιχα.

Μόλις 20 μετοχές του S&P 500 έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 2% κατά τη διάρκεια του ράλι της bear market από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις στον S&P 500 από το χαμηλό σημείο της αγοράς φέτος είναι η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Newmont με έδρα το Κολοράντο, με πτώση σχεδόν 31%, και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Baker Hughes, με πτώση 15%.

Αρκετές ενεργειακές εταιρείες έχουν ηγηθεί της πτώσης της αγοράς εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν πέσει από το μέγιστο των περίπου 120 δολαρίων ανά βαρέλι στις αρχές Ιουνίου σε περίπου 90 δολάρια ανά βαρέλι.

Η μητρική εταιρεία Apache Corp. της APA Corp. έχει υποχωρήσει πάνω από 13%, ενώ η Halliburton έχει υποχωρήσει πάνω από 11%, η Phillips 66% πάνω από 7% και η Marathon Oil 4%.

Πτώση κατέγραψαν επίσης αρκετές μετοχές που επικεντρώνονται στην κατανάλωση, μεταξύ των οποίων η μητρική της Tinder, Match Group (πτώση σχεδόν 11%), η Verizon (πτώση 8%), η Walgreens Boots Alliance (πτώση 3%) και η Johnson & Johnson (πτώση 2%).

Μια σειρά από οικονομικά στοιχεία καλύτερα του αναμενόμενου για τον Ιούλιο -συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας και της υποχώρησης των τιμών καταναλωτή- έχει αυξήσει την αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με μια πιθανή κορύφωση του πληθωρισμού.

Πολλοί traders εν συνεχεία γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι σχετικά με μια επικείμενη στροφή της Fed -όπου η κεντρική τράπεζα αποσύρεται από την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της- αν και αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πρόσφατα κέρδη της αγοράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ράλι της bear market.

Η Fed σχεδιάζει περισσότερες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μπροστά της μέχρι να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθωρισμού, υποδεικνύοντας ότι θα «πάρει λίγο χρόνο» πριν από την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. Παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών, πολλοί αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες ενδείξεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώσει ή αντιστρέψει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και της νομισματικής σύσφιξης.

«Οι μετοχές πιθανότατα θα αγωνίζονται για κατεύθυνση για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, καθώς η Wall Street εξακολουθεί να είναι αβέβαιη με το πόσο επιθετική θα είναι η Fed τον Σεπτέμβριο», προβλέπει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda. Οι traders είναι σχεδόν ισομερώς μοιρασμένοι σχετικά με το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης ή κατά μικρότερες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group.

By