Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025

Πού έχουν πάει όλες οι εταιρείες;

Οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο γίνονται μικρότερες καθώς ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών μειώνεται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν 70% λιγότερες εισηγμένες εταιρείες σήμερα από ό,τι το 1996. Σε όλο τον κόσμο, οι αγορές μετοχών γίνονται σταδιακά μικρότερες καθώς ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών μειώνεται. Πού πήγαν λοιπόν όλες οι εταιρείες; Στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας του Merryn Talks Money , ο Duncan Lamont και ο Douglas Abbott του Schroders συνοδεύονται από τον παρουσιαστή Merryn Somerset Webb για να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση.

Κυρίως, λένε, οι εταιρείες έχουν απλώς ιδιωτικοποιηθεί. Η ανάπτυξη στον τομέα των ιδιωτικών μετοχών σήμαινε ότι πολλές από τις εισηγμένες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποσυρθεί από την αγορά, εξηγεί ο Lamont, επικεφαλής στρατηγικής έρευνας. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι νεότερες εταιρείες, που συνοδεύονται από χρηματοδότηση ιδιωτικών κεφαλαίων, δεν χρειάστηκε επίσης να εισαχθούν με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν στο παρελθόν.

Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, λένε οι δύο άνδρες. Είναι κακό για τις επιχειρήσεις στο σύνολό τους, αλλά επίσης κακό για τα άτομα που δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε αναπτυσσόμενες εταιρείες που είχαν κάποτε. Τι μπορεί να αλλάξει αυτό; Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει τα πράγματα, εξηγεί ο Abbott, επικεφαλής του Wealth UK Client Group.

Λένε ότι το θετικό είναι ότι οι επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλέον πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια μέσω της αγοράς επενδυτικών καταπιστεύσεων και ότι οι ίδιες οι βρετανικές μετοχές είναι σχετικά φθηνές—με έκπτωση 50% στις μετοχές των ΗΠΑ και 20% στις μετοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίσως τα αγοράσετε τώρα, προτού κάποιος άλλος τα πάρει ιδιωτικά.

By