Συνεχίζεται ο «χορός» των συνεργασιών και εξαγορών στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σημειώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την είσοδο μεγάλων διεθνών funds σε γνωστά σχολεία της Αττικής, και το οποίο αλλάζει τον χάρτη της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Μετράμε αντίστροφα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο powergame.gr στέλεχος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς άμεσα αναμένεται η ανακοίνωση της εξαγοράς ιδιωτικού σχολείου της Αττικής από ξένο Ομιλο που πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά δύο μεγάλων ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας.
Είναι εξάλλου ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής παιδείας το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί Ομιλοι που ήδη έχουν πάρει «στα χέρια τους» ιδιωτικά σχολεία, βρίσκονται κοντά σε συμφωνίες για την εξαγορά και άλλων. Οι συμφωνίες αυτές «κλείνουν» η μία μετά την άλλη, αποτυπώνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι ίδιοι όμιλοι θέλουν να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους και στην επαρχία, αρχής γενομένης από σχολεία της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι και το θέμα της εξαγοράς. Εξάλλου, κάποιοι από τους ομίλους που ήδη συνεργάζονται με σχολεία, δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους να προχωρήσουν στη δημιουργία δικτύου σχολείων.
Η εξαγορά που έρχεται στην ιδιωτική Εκπαίδευση
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την εξαγορά ενός μεγάλου σχολείου των Νοτίων Προαστίων από βρετανικό εκπαιδευτικό Όμιλο, ενός ακόμα στα Βόρεια Προάστια από έτερο διεθνή εκπαιδευτικό Οργανισμό και ενός εκπαιδευτηρίου βορειοανατολικά από αγγλικό όμιλο. Συζητήσεις γίνονται και με μικρότερα σχολεία, δυναμικότητας κάτω των 1.000 μαθητών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια σχολεία εξετάζονται αυξήσεις που αφορούν στα μεταφορικά έξοδα.
Χαρακτηριστικό του κλίματος άνθησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης που επικρατεί, είναι επίσης η δημιουργία ενός νέου ιδιωτικού σχολείου που θέτει σε εφαρμογή ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Πουκαμισάς. Τα Σχολεία Πουκαμισάς θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2027 στην περιοχή της Παλλήνης.
H Ελληνογερμανική Αγωγή περιήλθε στα χέρια του διεθνούς εκπαιδευτικού Ομίλου ISP (International Schools Partnership), ενός εκπαιδευτικού οργανισμού με 106 σχολεία σε 25 χώρες και περισσότερους από 90.000 μαθητές σε όλο τον κόσμο. O ίδιος Εκπαιδευτικός Οργανισμός φέρεται να επιθυμεί να συνεχίσει τις συνεργασίες στη χώρα. Ήδη, πριν από την «Ελληνογερμανική Αγωγή» είχε προχωρήσει και στη συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων».
Οι μεγάλες επενδύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση άρχισαν με την επένδυση στη σχολή Μωραΐτη, η οποία γνωστοποιήθηκε από την Inspired Education Group, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, με 115 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες και 90.000 μαθητές, που ανήκει στον Λιβανοβρετανό επιχειρηματία Nadim M. Nsouli, ο οποίος στο χαρτοφυλάκιό του έχει μεγάλα σχολεία σε όλο τον κόσμο.
Ο ίδιος Όμιλος, ο οποίος ξεκίνησε από εξαγορά σχολείων στην Νότια Αφρική για να επεκταθεί στην Ευρώπη, προχώρησε σε συνεργασία με τα «Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περιλαμβάνονται σχέδια για επέκταση του CGS στον χώρο του The Ellinikon Greenfield, που βρίσκεται στους χώρους του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Άλλα σημαντικά deals στον χώρο της Εκπαίδευσης, όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, είναι τα ακόλουθα:
Η Cognita απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Η Cognita ιδρύθηκε το 2004 και έχει σχολεία σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ο βρετανικός Όμιλος ιδιωτικών σχολείων Dukes International προχώρησε στην εξαγορά του International School of Athens της οικογένειας Δασκαλάκη, η οποία δραστηριοποιείται και στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Κολλέγιο BCA και τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο του West London που κατέθεσε αίτηση για την ίδρυση παραρτήματος στη χώρα μας.
Η είσοδος του εφοπλιστή Προκοπίου στην ιδιωτική Εκπαίδευση
Επενδυτική κίνηση στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναμένεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον εφοπλιστή Γεώργιο Προκοπίου, ο οποίος διαθέτει έκταση στο Ελληνικό και φαίνεται πως θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία σχολείου.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγορές και συνεργασίες στην ιδιωτική εκπαίδευση δίνουν τη δυνατότητα στους ξένους Ομίλους να διευρύνουν το δίκτυο των σχολείων τους και στις ελληνικές, οικογενειακές στην πλειονότητά τους, επιχειρήσεις, με εξαιρετικές διαχρονικές επιδόσεις, εμπειρία και «ισχυρό» brand name. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα προς τη νέα εποχή, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την ανανέωση και αναβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης κ.λπ.
Δυναμικός τομέας γεμάτος ευκαιρίες για επενδύσεις
Το μέγεθος της αγοράς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ανέρχεται σήμερα σε 120.000 μαθητές με συνεχή ανοδική τάση.
Με βάση τα στοιχεία, στην Ελλάδα το 2022 λειτουργούσαν 1.188 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και το 2023 περισσότερα από 1.200. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από 649 που ήταν τη σχολική χρονιά 2018-2019, αυξήθηκαν σε 817 στην περίοδο 2021-2022, τα γυμνάσια από 99 αυξήθηκαν σε 109, ενώ τα λύκεια από 92 αυξήθηκαν σε 103 την ίδια χρονική περίοδο.