Αλλάζει από την 1η Ιουνίου ο χάρτης της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς στις 16 του μήνα έρχεται η πρώτη διασταύρωση για χιλιάδες ανασφάλιστα και όσα Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, ενώ τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για την υποχρέωση τουλάχιστον 1.000.000 επιχειρήσεων με περιουσία άνω των 500.000 ευρώ να την ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, η 16η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των οχημάτων που είναι ανασφάλιστα ή/και δεν έχουν περάσει τη διαδικασία του ΚΤΕΟ (προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες).
Η εξέλιξη αυτή είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2024, πλην όμως δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα, προκαλώντας την αντίδραση των παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απειλή και μόνο της ηλεκτρονικής διασταύρωσης, σε συνδυασμό με μια σειρά ελέγχων της Τροχαίας, εκτιμάται ότι οδήγησαν σε -μερική έστω- μείωση του αριθμού των ακάλυπτων οχημάτων (σήμερα είναι ασφαλισμένα περίπου 7,2 εκατ. οχήματα).
Η ηλεκτρονική διασταύρωση δεν θα αποτελεί τον μόνο τρόπο εντοπισμού των παράνομων οδηγών, καθώς οι έλεγχοι της Τροχαίας θα συνεχίζονται, ενώ -σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- σε βάθος χρόνου τα ανασφάλιστα οχήματα θα μπορούν να εντοπίζονται και από τις κάμερες που θα τοποθετηθούν σε φωτεινούς σηματοδότες της Αθήνας.
Πέραν αυτού, ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να επιδράσει θετικά στην ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου αυτοκινήτου είναι η υποχρεωτική -από την 1η Ιουνίου- κάλυψη των οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών.
Σε συστάσεις προς του ιδιοκτήτες Ι.Χ. πέρασε η ΕΑΕΕ, καλώντας τους:
Να επικοινωνήσουν άμεσα με την ασφαλιστική εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή.
Να βεβαιωθούν ότι το συμβόλαιό τους πληροί τις νέες απαιτήσεις.
Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε κάτοχος αυτοκινήτου υποχρεούται να το ασφαλίζει έναντι κινδύνων από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες.
Η ασφαλιστική κάλυψη θα βασίζεται στην τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος.
Η υποχρέωση ασφάλισης ισχύει και για ακινητοποιημένα οχήματα.
Εξαίρεση από την υποχρέωση προβλέπεται μόνο για τα οχήματα που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε φορείς του δημόσιου τομέα.
Οι ανασφάλιστοι ιδιοκτήτες οχημάτων θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών.
Υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με περιουσία άνω των 500.000
Υποχρεωτική γίνεται από την επόμενη Πέμπτη 1η του μήνα η ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, με την κυβέρνηση και την ασφαλιστική αγορά να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, ώστε όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €500.000 να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές -δασική πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό- σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η υποχρέωση κάλυψης αφορά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα.
Από την πλευρά του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζητάει παράταση της προθεσμίας ασφάλισης αλλά και την επανεξέταση του πλαισίου ασφάλισης των επιχειρήσεων.
Ο νόμος διευκρινίζει ότι ως φυσική καταστροφή εννοούνται δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φθορές ή ολικές καταστροφές στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, μέσα παραγωγής ή και οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα της επιχείρησης.
Σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, με διπλασιασμό του σε βάθος χρόνου, αν οι επιχειρηματίες δεν ευθυγραμμιστούν.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών καλεί τις επιχειρήσεις να βεβαιωθούν ότι η κάλυψη του 70% αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής, ώστε να αποφεύγουν τον κίνδυνο ασφάλειας.
Το νέο πλαίσιο σηματοδοτεί μια σαφή στροφή στην πρόληψη και στην ιδιωτική ασφάλιση ως διαχείριση κινδύνων από φυσικά φαινόμενα, με στόχο τη μείωση της κρατικής επιβάρυνσης και την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών.
Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) θεωρεί ότι η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης επηρεάζει ουσιωδώς τον χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης και ενδέχεται να θεωρηθεί μονομερής τροποποίηση βασικών όρων της ασφαλιστικής σύμβασης, βάσει του Άρθρου 361 ΑΚ (Αρχή της καλής πίστης και των χρηστών ηθών), καθώς οι μονομερείς μεταβολές που επιδεινώνουν τη θέση του ασφαλισμένου δύναται να κριθούν καταχρηστικές.