Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025

Στην αφετηρία κλυδωνισμών και παιχνίδι για λίγους ο κλάδος αθλητικών στην Ελλάδα

Πορεία ανάλογη με αυτήν που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος λιανικής πώλησης ηλεκτρικών με πτωχεύσεις εταιρειών αλλά και απορροφήσεις άλλων που δεν άντεξαν την πίεση του κατακερματισμού της αγοράς, όπως το Ράδιο Κορασίδη που πτώχευσε, το Ράδιο Αθήναι που απορροφήθηκε από την Κωτσόβολος, η Saturn και μετέπειτα Media Markt, η Ηλεκτρονική Αθηνών και άλλες, θα μπορούσε να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και ο κλάδος αθλητικών στην Ελλάδα. Το σύνολο αυτής της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των αξεσουάρ, κάνει ετησίως τζίρο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ, εάν εξαιρεθούν τα αξεσουάρ, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου θα διαδραματίσει όπως φαίνεται και ο κορεσμός της αγοράς, με ανάπτυξη μεγάλου αριθμού καταστημάτων σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με συγκεκριμένη δυναμική και χώρο ανάπτυξης, όπου η πίτα όπως φαίνεται δεν είναι διαθέσιμη για όλους.

Στην παραπάνω διαπίστωση προβαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, με πολυετή επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο στον τομέα των ηλεκτρικών, όσο και στους τομείς ειδών σπιτιού και επίπλων αλλά και των αθλητικών. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, μιλώντας στο powergame.gr, εκτίμησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αλλαγή στον κλάδο και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λιγότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Προστασία από τους πιστωτές ζήτησε η Διεθνής Αθλητική

Στη διάρκεια του Ιουνίου, η εταιρεία Διεθνής Αθλητική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ της οικογένειας Παναγάκου, η οποία εισάγει στην Ελλάδα τις μάρκες αθλητικών ειδών Admiral, Kappa (Robe di Kappa), Maui and Sons και Starter, κατέθεσε αίτηση λήψης μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της στο πλαίσιο της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1977, έτος ίδρυσής της, ενώ το 1994 έλαβε την άδεια χρήσης του εμπορικού σήματος της βρετανικής εταιρείας αθλητικών, Admiral για την Ελλάδα και την Κύπρο, έχοντας και το δικαίωμα κατασκευής συλλογής υπό το συγκεκριμένο σήμα. Το 2005 ανέλαβε και την αντιπροσωπεία της Kappa και Robe di Kappa για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ το 2011 η εταιρεία έγινε υπεύθυνη κυκλοφορίας για τις μάρκες Maui and Sons και Starter. To 2018 η επιχείρηση έγινε υπεύθυνη κυκλοφορίας της Kappa και για τα Βαλκάνια, ενώ ένα χρόνο αργότερα επέκτεινε τις εμπορικές της δραστηριότητες με καταστήματα λιανικής στα Βαλκάνια.

Στη χρήση του 2023 είχε κύκλο εργασιών 52,11 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 50,79 εκατομμυρίων το 2022 και ζημίες 4,45 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 1,13 εκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος του 2023 οι συνολικές υποχρεώσεις της ήταν 32,64 εκατομμύρια ευρώ, από τις οποίες τα 7,48 εκατομμύρια βραχυπρόθεσμες. Το συνολικό ύψος των δανείων την ίδια περίοδο ήταν 24,87 εκατομμύρια ευρώ.

Η είσοδος της πολυεθνικής Sport Vision
Μία ακόμα επιχείρηση που εισήλθε στην ελληνική αγορά με βλέψεις να κατακτήσει κυρίαρχη θέση, είναι ο σερβικός πολυεθνικός όμιλος Sport Vision, που διατηρεί τα καταστήματα Sport Vision, Buzz και το concept store με ειδικές συλλογές αθλητικών υποδημάτων και ενδυμάτων με την ονομασία «tike!».

Παρά την αρχική αισιοδοξία από πλευράς του ομίλου Sport Vision, ο ανταγωνισμός στον τομέα των αθλητικών ειδών αποδείχθηκε ιδιαίτερα έντονος, κυρίως λόγω της ισχυρής παρουσίας της βρετανικής πολυεθνικής JD Sports, η οποία ελέγχει τις αλυσίδες Cosmos Sport, JD Sport, Sneaker10 και Slam Dunk, καθώς και του ομίλου Φουρλή, που διαχειρίζεται τα καταστήματα Intersport και Foot Locker. Και οι δύο προαναφερόμενοι αποτελούν τους δύο ισχυρούς παίκτες της αγοράς με τζίρο πάνω από 200 εκατομμύρια η JD στην Ελλάδα και ο κλάδος αθλητικών του ομίλου Φουρλή είχε τζίρο 181 εκατ. ευρώ το 2024.

Σε κάθε περίπτωση δυσχερής θέση της Sport Vision στην εγχώρια αγορά αποτυπώνεται και στα οικονομικά της αποτελέσματα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες το 2024 κατέγραψε κύκλο εργασιών 18 εκατομμυρίων ευρώ, με ζημιές ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2023, ο τζίρος της ήταν 13,04 εκατομμύρια ευρώ, με ζημιές 2,44 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2024 προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 εκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Η Sport Vision άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα, στην Αγία Παρασκευή, υπό την επωνυμία «Sport Vision». Ο αρχικός της στόχος ήταν η δημιουργία 25 καταστημάτων στη χώρα μέσω οργανικής ανάπτυξης και επέκταση μέσω εξαγορών, εφόσον εμφανίζονταν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Σιόντης: Μακριά από το αρχικό επιθετικό πλάνο ανάπτυξης
Μία ακόμα εταιρεία του κλάδου είναι η Σιόντης Α.Ε. που ιδρύθηκε από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή των Ιωαννίνων και του Ολυμπιακού, Γιώργου Σιόντη, το 2022 είχε θέσει ως στόχο να δημιουργήσει 43 σημεία πώλησης έως το 2026, αυτή τη στιγμή το δίκτυό της αριθμεί 17 καταστήματα υπό τις εμπορικές ονομασίες Hall of Brands, Saints Soles και Sneakerology καθώς και ένα franchise κατάστημα της Funky Buddha στα Ιωάννινα. Να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση ότι η εταιρεία παραμένει υγιής και κερδοφόρα, αναθεωρώντας ωστόσο όπως φαίνεται το επιθετικό πλάνο επέκτασης. Στο διάστημα που μεσολάβησε διέκοψαν τη λειτουργία τους καταστήματα όπως το Hall of Brands της οδού Καλαμιώτου στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το δεύτερο από τα δύο καταστήματα Sneakerology και Saint Soles που διατηρούσε στη Μύκονο, επί της οδού Ματθαίου Ανδρονίκου 1 στα Ματογιάννια.

Η εν λόγω εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 11,9 εκατομμύρια ευρώ το 2023 έναντι 9,91 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, καταγράφοντας ανάπτυξη 20,10%. Το 2023 τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας σχεδόν διπλασιάστηκαν (ανήλθαν σε 442.660 ευρώ έναντι 219.583 ευρώ της προηγούμενης χρήσης). Περίπου το διπλάσιο ήταν και το αποτέλεσμα μετά από φόρους 300.257 ευρώ από 171.733 ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, η πρόβλεψη για κύκλο εργασιών το 2025 ήταν στα 32 εκατομμύρια ευρώ και στα 37 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που βάσει των σημερινών δεδομένων φαίνεται ότι δεν ευοδώθηκε.

By