Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025

ΑΒ: Επιστροφή στα 2 δισ. τζίρο, με 650 καταστήματα και επένδυση στο fast delivery

Στόχο να επανέλθει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ σε τζίρο έχει θέσει φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος, σύμφωνα με τον brand president της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Νίκο Λαβίδα. Πρόκειται για επίδοση που η εταιρεία είχε επιτύχει τελευταία φορά το 2020, όταν έφτασε τα 2,02 δισ. ευρώ, ενώ η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν το 2017, όταν έγραψε ενοποιημένο τζίρο 2,1 δισ. ευρώ, ενώ και το 2016 είχε τζίρο 2,17 δισ. ευρώ, έχοντας ευνοηθεί σημαντικά τη χρονιά αυτή από την κατάρρευση του Μαρινόπουλου.

Φέτος εκτιμάται, εκτός των άλλων, ότι η επιχείρηση θα γυρίσει σε κερδοφορία και σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων μετά από τους φόρους, καθώς τόσο το 2023 όσο και το 2024 η κάτω γραμμή των οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν ζημιογόνος και ο τζίρος παρουσίασε πτωτικές τάσεις στα 1,97 δισ. την πρώτη χρονιά και περίπου στα 1,94 δισ. τη δεύτερη.

Τα αποτελέσματα του εξορθολογισμού του δικτύου ΑΒ και η νέα εμπορική πολιτική

Με βάση τα όσα ανέφερε σε ερώτημα του powergame.gr ο κ. Λαβίδας, φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκεται κάτω από το ποσοστό ανάπτυξης της αγοράς, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2025 κινήθηκε κοντά στο +5% σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας κοντά στην ανάπτυξη της αγοράς υπό την προοπτική ανάκτησης ενός μικρού μέρους των χαμένων μεριδίων.

Ο κ. Λαβίδας εκτιμά ότι σταδιακά φαίνεται να αποδίδει καρπούς η στρατηγική νοικοκυρέματος που ακολούθησε τα τελευταία τρία χρόνια η επιχείρηση «υλοποιώντας ένα καλά μελετημένο πλάνο με εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων, ανάπτυξη του franchise και νέα εμπορική πολιτική με έμφαση στο πρόγραμμα πιστότητας μέσω της κάρτας ΑΒ».

Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές στο δίκτυο. Κατά τη διετία 2024-2025 διέκοψε τη λειτουργία 11 καταστημάτων και άνοιξε περίπου 100 καινούργια, συμπεριλαμβανομένων των franchise το 2024 και το 2025. Έως το τέλος του έτους θα διαθέτει 410 franchise και 240 εταιρικά σημεία πώλησης, αγγίζοντας συνολικά τα 650 καταστήματα. «Βασικός στόχος κατά την ανάπτυξη του δικτύου μας, είναι να καλύψει όλες τις περιοχές που δεν έχουμε αξιοσημείωτη παρουσία έως τώρα. Η Αττική είναι σε μεγάλο βαθμό κορεσμένη, ωστόσο περιοχές όπως η Βόρεια και νησιωτική Ελλάδα αλλά και η Κρήτη παρουσιάζουν ευκαιρίες» συνεχίζει ο κ. Λαβίδας. Σήμερα τα πιο ισχυρά καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος από πλευράς τζίρου είναι κατά σειρά τα τρία μεγάλα εταιρικά σημεία πώλησης που βρίσκονται στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στη Βαρυμπόμπη, ακολουθεί αυτό στο Ελληνικό και αμέσως μετά το κατάστημα στον Φάρο Ψυχικού. Ως προς το ενδεχόμενο εξαγορών, όπου η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει παραμείνει σιωπηλή τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τον ανταγωνισμό, διερευνά στοχευμένες εξαγορές μικρών αλυσίδων.

Fast Delivery: Δοκιμαστική λειτουργία των παραδόσεων σε περίπου 40 λεπτά

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εταιρεία έχει στοχεύσει στην ανάπτυξη του fast delivery με ίδια μέσα, κάτι που σημαίνει παραδόσεις εντός περίπου 40 λεπτών. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει ήδη να δοκιμάζει το μοντέλο αυτό, εξυπηρετώντας το αρχικά από τέσσερα καταστήματα στην Αθήνα, εκ των οποίων γίνεται η διαλογή των παραγγελιών με προορισμό τους καταναλωτές.

Προς το παρόν, πάντως, ο μεγάλος όγκος των παραγγελιών fast delivery πραγματοποιείται μέσω των πλατφορμών efood και Wolt, με τις οποίες συνεργάζεται η ΑΒ και υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη συνθήκη ταχείας παράδοσης σε χρόνο μικρότερο της μίας ώρας. Σημειώνεται ότι σήμερα το eshop καταγράφει τζίρο 4% επί του συνολικού τζίρου -περίπου 77 εκατ. ευρώ- της αλυσίδας, ο οποίος κινήθηκε κοντά στα 1,94 δισ. ευρώ το 2024 και θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ, με τη λειτουργία του hub εξυπηρέτησης ηλεκτρονικών παραγγελιών που δημιουργείται στο κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στο Ίδρυμα Μιμηκοπούλου στον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι και θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.

Ο στόχος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Ένα ακόμα στοίχημα για την επιχείρηση αποτελεί να ενισχύσει τον τζίρο που φέρνει η ιδιωτική ετικέτα, η οποία αυτήν τη στιγμή αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης με 32% μερίδιο σε αξία πωλήσεων επί του συνολικού τζίρου της ΑΒ Βασιλόπουλος (το 18% από το 32% προέρχεται από τα συσκευασμένα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και το υπόλοιπο προέρχεται από τα επί ζυγίω -χύμα προϊόντα που πωλούνται στον πάγκο κρεοπωλείου, τυριών, αλλαντικών και ψαριών).

Επιδίωξη μέσα στην επόμενη πενταετία είναι το ποσοστό του 32% πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας επί των συνολικών πωλήσεων, να φτάσει περίπου το 38%-40%. Σήμερα η εταιρεία συνεργάζεται με πάνω από 600 παραγωγούς για τα δικά της προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Θυμίζουμε ότι διαθέτει τα premium προϊόντα ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη, τα οποία είναι κατά τι φθηνότερα από τα επώνυμα προϊόντα και τα ΑΒ Επιλογή που είναι οικονομικότερα προϊόντα, τα οποία πληρούν τη σχέση ποιότητας – τιμής. Επιπλέον, διατίθενται κωδικοί ιδιωτικής ετικέτας που διακινούνται και σε άλλες αλυσίδες του ομίλου Ahold Delhaize, όπου ανήκει και η ΑΒ, όπως είναι μεταξύ άλλων το brand «Gustona».

Διαφοροποίηση στρατηγικής στα καταστήματα χονδρικής ΕΝΑ Cash & Carry
Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα χονδρικής, ΕΝΑ Cash & Carry, όπου για κάποια περίοδο υπήρχαν συζητήσεις υπό το ενδεχόμενο πώλησής τους σε ανταγωνιστική επιχείρηση, η ΑΒ έχει διαφοροποιήσει τη στόχευση, προκειμένου να τα καταστήσει περισσότερο ελκυστικά. Παραδοσιακά, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, η συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων Cash & Carry πουλούσε προϊόντα που απευθύνονταν στη μικρή λιανική, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% του τζίρου της.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή λειτουργούσε ανταγωνιστικά ως προς τους franchisees, οι οποίοι διαθέτουν επί το πλείστον μικρά καταστήματα σε γειτονιές και συναφές κωδικολόγιο. Πλέον, μέσω της ΕΝΑ Cash & Carry, η ΑΒ Βασιλόπουλος αναπτύσσει κατά κύριο λόγο το πελατολόγιο HoReCa (εστίαση-ξενοδοχεία), όπου ο ανταγωνισμός παρ’ όλα αυτά είναι έντονος, δεδομένου ότι στο ίδιο πεδίο δραστηριοποιούνται τόσο η The Mart του ομίλου Σκλαβενίτη όσο και η Metro Cash & Carry του ομίλου Metro. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών των ENA Cash & Carry αγγίζει περίπου τα 120 εκατ. ευρώ, αποφέροντας το 6% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος.

Στόχος η δημιουργία logistics center περί τα 80.000 τετραγωνικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πεδίο, το πλάνο προβλέπει για φέτος ανοίγματα καταστημάτων, μετατροπές υφιστάμενων από franchise σε εταιρικά, ανακαινίσεις και την προσθήκη νέων τεχνολογιών, κινήσεις για τις οποίες ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Σε προωθητικές ενέργειες – εκπτώσεις για τα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια της, η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει φέτος 250 εκατ. ευρώ. Aντίστοιχα θα κινηθεί και το 2026 τόσο από πλευράς δαπανών σε επενδύσεις, όσο και για προωθητικές ενέργειες. Στα μελλοντικά πλάνα είναι τέλος και η δημιουργία ενός μεγάλου logistics center περί τα 80.000 τετραγωνικά μέτρα στην Αττική, προκειμένου να ενοποιήσει τα κατακερματισμένα logistics που διατηρεί σήμερα σε Μάνδρα, Μαγούλα και Οινόφυτα. Θυμίζουμε εκτός των άλλων ότι διατηρεί και logistics center στη Θεσσαλονίκη. Στόχος θα ήταν μελλοντικά να ενοποιήσει τις αποθήκες αυτές.

By