Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Eurobank: Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα

Το πολυνομοσχέδιο και η επίσκεψη Σόιμπλε θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Στην έγκριση του πολυνομοσχεδίου από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης προς την Ελλάδα αλλά και στην επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα την Πέμπτη 18 Ιουλίου, εστιάζουν οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας στην εβδομαδιαία τους έκθεση «7 ημέρες Οικονομία».

«Ξεκινώντας από το δεύτερο γεγονός, την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, δεν αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις ή ανακοινώσεις πέρα από κάποια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω ενός νέου ελληνο-γερμανικού αναπτυξιακού ταμείου», αναφέρει η έκθεση.

«Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν και συνεπώς δεν περιμένουμε καμία ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης (πχ. νέα απομείωση του χρέους του επισήμου τομέα ή / και μείωση των επιτοκίων προς τον δημόσιο τομέα) του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος το β’ εξάμηνο του 2014» προσθέτει.

«Η Γερμανία θα πρέπει σύντομα να αναλάβει δράση για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης»

Οι εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία (εκλογική αναμέτρηση Σεπτεμβρίου 2013) χρησιμοποιούνται ως μια βάσιμη πρόφαση για να μην αναληφθούν ευθύνες για τη λήψη σοβαρών μέτρων που συμβάλλουν στην επίλυση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, η συγκεκριμένη στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα.

Αντίθετα οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι θα αναγνωριστεί η πρόοδος εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα.

Η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών -και για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού του β’ εξαμήνου του 2014- είναι μονόδρομος αφού από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ενώ από την άλλη τα σημάδια της κρίσης έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται φανερά και αλλού.

«Βέβαια δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι μια νέα πρωτοβουλία από την πλευρά του πυρήνα της ευρωζώνης δε θα έρθει χωρίς συγκεκριμένο κόστος. Το κόστος αυτό δε μεταφράζεται αυτόματα σε νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά – κατά την άποψη μας – σε συνέχιση της παρακολούθησης της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μετά το 2014 και σε τμηματική απομείωση του δημοσίου χρέους ώστε αυτό να καταστεί τελικά βιώσιμο».

«Χωρίς εκπλήξεις η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου»

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank, το ενδιαφέρον για την αμέσως επόμενη περίοδο θα πρέπει να επικεντρωθεί πρώτον, στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου και δεύτερον, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2ου εξαμήνου του 2014.

«Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αν και θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές εκπλήξεις», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι αναλυτές της Eurobank κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ΤΧΣ

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση, τονίζει η τράπεζα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προτείνει την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 με τα κεφάλαια που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν εξαιτίας των επιτυχημένων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών.

Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα η Eurobank, η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες αφού τα €50,0 δισ. αποτελούν κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και όχι για την κάλυψη του ελλείμματος.

Επίσης οι συντάκτες της έκθεσης, υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι πιθανό να δυσχεράνει σημαντικά τη μελλοντική λειτουργία του ΤΧΣ.

«Το πρόβλημα στα έσοδα θέτει σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα»

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν το συνεχιζόμενο πρόβλημα των εσόδων, εκτιμώντας ότι θέτει σε κίνδυνο τον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By