Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Yπερψηφίστηκε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

 

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής και για τη λειτουργία των franchising

vouliΥπερψηφίστηκε από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και τροπολογία που υπέγραφαν 25 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές και τα καταστήματα franchising.

Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να αποδεχθεί την τροπολογία των 25 βουλευτών, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ), καθώς ήταν εκπρόθεσμη και δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τον γόρδιο δεσμό επιχείρησε να λύσει ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης  που ανέφερε ότι Κανονισμός επιτρέπει την εισαγωγή της τροπολογίας σε ψηφοφορία εφόσον ο υπουργός το αποδέχεται.

Υπέρ της ρύθμισης που ενσωματώθηκε στο άρθρο 16 για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και για το οποίο  ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ψήφισαν 52 βουλευτές, έναντι 44 που καταψήφισαν. Ο Β. Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ αν και υπέγραφε την τροπολογία, την καταψήφισε, καθώς εντάχθηκε στο άρθρο για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με το οποίο διαφωνούσε, ενώ το ίδιο έπραξε και Τ. Κουίκ από τους ΑΝΕΛ, παρά την κατηγορηματική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Ν. Μαριά ότι δεν γίνεται αποδεκτή.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν τα άρθρα που αφορούσαν στις λαϊκές αγορές (ημερήσιο δικαίωμα, χωροθέτηση, ΔΣ Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής και ΔΣ Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης) ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν οι ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης  τροποποίησε επίσης, την ρύθμιση που εξίσωνε τις ποινές για τα νοθευμένα και μη κανονικά καύσιμα, λέγοντας πως στην πρώτη περίπτωση θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και στην δεύτερη τουλάχιστον τριών μηνών.

Ικανοποίηση ΕΣΕΕ για τις αλλαγές

Την ικανοποίησή του για τις τροποποιήσεις της διάταξης αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει, η λειτουργία των καταστημάτων θα περιορίζεται στη μνημονιακή υποχρέωση των επτά συγκεκριμένων Κυριακών και οποιοδήποτε αίτημα για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου θα αποφασίζεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από τον αντιπεριφερειάρχη.

«Από εδώ και στο εξής», προσθέτει, «ο εμπορικός κόσμος θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τους αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας. Κάθε τοπική κοινωνία και κάθε τοπικός εμπορικός σύλλογος με τον αντιπεριφερειάρχη του, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου, χωρίς να δημιουργείται αδικία και αναστάτωση στην αγορά».

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By