Στόχος να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας
Ολλανδοί επιστήμονες πήραν κύτταρα από μία νεκρή αγελάδα και τα μετέτρεψαν σε λωρίδες μυικού ιστού, τις οποίες στη συνέχεια ανέμειξαν φτιάχνοντας έτσι το πρώτο hamburger εργαστηρίου!
Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία αυτή είναι ένας βιώσιμος τρόπος να καλυφθεί ο αυξανόμενη ζήτηση για κρέας. «Το κάναμε αυτό διότι η εκτροφή ζώων κάνει κακό στο περιβάλλον, δεν επαρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση και δεν είναι καλή για τα ίδια τα ζώα» δήλωσε ο Mark Post, από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ο επιστήμονας πίσω από αυτό το πείραμα.
Ανεξάρτητη έρευνα έδειξε ότι η εργαστηριακή παραγωγή κρέατος χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια, παράγει 96% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτεί 99% λιγότερη γη συγκριτικά με την παγκόσμια εκτροφή ζώων.
Οι περισσότεροι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν από αυτά ανθρώπινο ιστό για μεταμόσχευση, να αντικαταστήσουν μυϊκό ιστό, νευρώνες ή χόνδρο. Ο καθηγητής Mark Post όμως, ήθελε να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνική για να αναπτύξει μυϊκό ιστό και λίπος με απώτερο στόχο την παρασκευή ενός χάμπουργκερ.
Αρχικά ο κιμάς που κατασκεύασαν στο εργαστήριο ήταν άσπρος. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κάνουν το κρέας όσο το δυνατόν πιο αυθεντικό έτσι πρόσθεσαν μυοσοφαιρίνη για να του δώσουν ένα πιο κοκκινωπό χρώμα. «Αν δεν μοιάζει σαν κανονικό κρέας και δεν έχει τη γεύση του δεν πρόκειται να αποτελέσει έναν βιώσιμο αντικαταστάτη» τονίζει στο BBC μια εκ των επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την κατασκευή του hamburger. Για να ενισχύσουν τη γεύση του οι επιστήμονες πρόσθεσαν ψίχουλα, καραμέλα και σαφράν.
Οσο για το κόστος του, είναι κάπως ασύμφορο, καθώς το συγκεκριμένο hamburger κόστισε 215.000 λίρες.