Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Εβδομάδα διαδηλώσεων στην Αίγυπτο

Μετά την «Παρασκευή της Οργής» και το νέο λουτρό αίματος, έρχεται η εβδομάδα της οργής.

egypt-riots

Σε κινητοποιήσεις καθημερινά για μία εβδομάδα καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετά το θάνατο περισσότερων από 100 ακόμη ανθρώπων .

«Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα», δήλωσε σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.
Το πρωί του Σαββάτου δυνάμεις του στρατού εισήλθαν χωρίς να κάνουν χρήση βίας  στο τέμενος Αλ Φάτεχ όπου είχαν οχυρωθεί πολλοί διαδηλωτές τη νύχτα. Οι διαδηλωτές παραμένουν στον ιερό χώρο, ζητώντας να μη συλληφθούν και να μην ασκηθεί σε βάρος τους βία. Οι στρατιώτες διαπραγματεύονται με τους διαδηλωτές την αποχώρησή τους από το χώρο, όμως οι πολίτες φοβούνται ότι δεν θα διασφαλιστεί η σωματική τους ακεραιότητα ούτε από το στρατό ούτε από το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το τέμενος.
Φόβους για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της κρίσης προκαλούν οι πληροφορίες ότι στην πλατεία Ραμσή στο Κάιρο πυροβολήθηκε χθες θανάσιμα ο 38χρονος γιός του Μοχάμεντ Μπαντίε, καθοδηγητικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Αμάρ.
Εν τω μεταξύ καθώς δεν κατέστη δυνατό να φτάσει στο δικαστήριο ο Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 25 Αυγούστου.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που είχε αποφασίσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση την Τετάρτη, τέθηκε σε ισχύ στις 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας. Μεταξύ των πόλεων όπου απαγορεύθηκε η κυκλοφορία είναι το Κάϊρο και η Αλεξάνδρεια. Οι αρχές προειδοποίησαν μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι όποιος παραβιάσει το μέτρο αυτό κινδυνεύει με φυλάκιση.
Παρά την απαγόρευση, συγκρούσεις σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, την οποία φώτιζαν στο Κάϊρο οι φωτιές που άναψαν διαδηλωτές στους δρόμους. Ο θλιβερός απολογισμός της Παρασκευής ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 νεκρούς πολίτες, υποστηρικτές του Μόρσι (50 στο Κάϊρο και 20 στην Αλεξάνδρεια), 31 ακόμη διαδηλωτές σε διάφορες επαρχίες της χώρας  και 24 νεκρούς αστυνομικούς κατά τις επιθέσεις που δέχθηκαν 15 αστυνομικά τμήματα.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 1004 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εκ των οποίων 558 στο Κάϊρο. Από την αρχή των συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από
Πρόχειρα νεκροτομεία στήθηκαν σε τεμένη στο κέντρο του Καϊρου, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε τουλάχιστον 39 πτώματα μόνο σε δύο από αυτά. Σημειωτέον ότι για την ισλαμική θρησκεία αποτελεί μεγάλη προσβολή και αμαρτία να παραμένουν άταφοι οι νεκροί για περισσότερο από μία ημέρα και οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους εμποδίζει να κηδεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αποκαλεί πλέον τους διαδηλωτές τρομοκράτες, ένα χαρακτηρισμό ο οποίος μέχρι τώρα στην Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν μόνο για ομάδες όπως η Αλ Κάιντα.  «Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες. Και δε θα σωπάσουμε για τα δικαιώματα μας», απαντά η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι ισλαμιστές διαψεύδουν επίσης τις πληροφορίες ότι μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν ένοπλοι που άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας  δηλώνοντας ότι παραμένουν πάντοτε κατά της βίας, αλλά και ότι μέλη και υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας λεηλάτησαν εκκλησίες. Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% των 84 εκ. Αιγυπτίων. Η Κοπτική Εκκλησία πάντως με ανακοίνωση της την Παρασκευή δήλωσε ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν εν τω μεταξύ σε Τουρκία, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά  Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της Αιγύπτου.
Ενώ η καταδίκη της Δύσης είναι σύσσωμη, η Σαουδική Αραβία πήρε το μέρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την οποία η σαουδαραβική κυβέρνηση έχει παραδοσιακή εχθρότητα, ότι προσπαθει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Μεγάλο είναι και το πλήγμα στον τουρισμό, καθώς μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία από όλο τον κόσμο ακύρωσαν κρατήσεις.
Με πληροφορίες από Reuters, Sueedeutsche Zeitung, ΑΜΠΕ
(Visited 1 times, 1 visits today)
By