Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οικολόγοι: Να επιστρέψει ο «Αρκτούρος» τη δωρεά της Χρυσής Αυγής

«Όχι στην υποκριτική οικονομική βοήθεια της Χρυσής Αυγής» προς την ΜΚΟ του Γιάννη Μπουτάρη ζητούν οι Οικολόγοι

xrisi avgiΜε μακροσκελή ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι ζητούν από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αρκτούρος», που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, να επιστρέψει τις 5.000 ευρώ που δώρισε στην ΜΚΟ ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Οικολόγων:
Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ήταν από τα πρώτα θύματα της κρίσης που έχει γονατίσει τη χώρα και τους πολίτες της. Είναι γνωστό το οικονομικό αδιέξοδο το οποίο βιώνουν οι περιβαλλοντικές και οι άλλες ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι πολύ χρήσιμες δράσεις τους αλλά να απειλείται και η ίδια ύπαρξή τους. Στην έλλειψη πόρων για τις ανάγκες στήριξης του εθελοντικού έργου τους προστίθεται και το κλίμα της απαξίωσης των ΜΚΟ, που προωθούν συστηματικά συνομωσιολογικοί κύκλοι καθώς και συμφέροντα που τις θεωρούν ως εμπόδιο ή επιδιώκουν να καρπωθούν το φυσικό πλούτο της χώρας.

Σίγουρα, όμως, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Και δεν είναι δυνατό μια δραστήρια και καταξιωμένη οργάνωση, όσα οικονομικά προβλήματα κι αν έχει, να προσφέρει άθελά της άλλοθι σε αυτούς που κακοποιούν το περιβάλλον ή εκφράζουν ανοικτά ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις.

Η Χρυσή Αυγή, το πιο ανοιχτά φιλοναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη, εκφράζει μια βαθύτατη αποδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικά του φασισμού είναι η προώθηση της ωμής βίας, η μηδενική ανοχή στη διαφορά, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο επιλεκτικός λαϊκισμός, η καπήλευση του έθνους. Τα φαινόμενα αυτά, που τρέφονται από το αδιέξοδο, το φόβο και την οργή των πολιτών, αποτελούν πλέον έναν ορατό κίνδυνο για τη δημοκρατία, ιδίως όταν η ζωή όλων δοκιμάζεται ακραία από την κρίση.

Ο «Αρκτούρος» δεν έχει ευθύνη για όσους ανταποκρίνονται στο καλέσμά του για οικονομική βοήθεια σε δημόσια ανακοινωμένο λογαριασμό. Οι νεοναζί είναι που θέλουν να ρετουσάρουν το αντικοινωνικό τους πρόσωπο με κρατικό χρήμα και πλασάρουν επικοινωνιακά την παραμικρή βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, παρουσιάζοντας ένα δήθεν ανθρωπιστικό -και τώρα φιλοπεριβαλλοντικό- προφίλ, για να δημιουργήσουν σύγχυση και να αποπροσανατολίσουν μέρος των πολιτών.

Η αποδοχή του ποσού όμως από τον «Αρκτούρο», μετά την αποκάλυψη και την επικοινωνιακή του εκμετάλλευση από τη Χρυσή Αυγή, είναι και αυτή μια πολιτική επιλογή και ιδεολογία. Λένε πως και ο Χίτλερ ήταν φιλόζωος αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο αποκρουστικό και επικίνδυνο και για τους ανθρώπους και για τα ζώα.

Για όσους ασχολούνται με συνέπεια με την προστασία του περιβάλλοντος είναι προφανές ότι ο στόχος αυτός συντελείται παράλληλα με την ανάπτυξη σχέσεων και αξιών αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ισονομίας μεταξύ των πολιτών, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους σκοπούς και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε συναλλαγή με το κόμμα αυτό, που λειτουργεί και ως ηθική νομιμοποίησή του, είναι άμεσα απορριπτέα και καταδικαστέα. Η πολιτική ουδετερότητα δεν μπορεί να καλύπτει πράξεις νομιμοποίησης χώρων που ευθέως επιδιώκουν τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας και ουσιαστικά καταλύουν το όραμά μας για κοινωνική συνοχή και υπεράσπιση της φύσης.

Στα πλαίσια αυτά, η μη αποδοχή μιας τέτοιας υποκριτικής οικονομικής βοήθειας είναι μια συμβολική κίνηση, που θα εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή και στήριξη από την κοινωνία και μάλιστα από εκείνο το τμήμα της το οποίο αγωνιά πραγματικά για το μέλλον της άγριας φύσης αλλά και το δικό της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By